IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания намали дела си в Lloyds до под 12%

Това е още един ход в посока пълната приватизация на банката

12:52 | 25.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Правителството на Великобритания си възвърна близо три четвърти от 20,5-те млрд. паунда от парите на данъкоплатците, които бяха използвани през 2008 г. за спасяването на Lloyds Banking Group, предава Ройтерс. След последната продажба на акции на банката делът на правителството в собствения капитал на финансовата институция спадна под 12%.

UK Financial Investments, която управлява дяловете на правителството в Lloyds и Royal Bank of Scotland, е намалила собствеността си в Lloyds до 11,98% и така общата сума от продажбата на акциите на банката достигна до 15 млрд. паунда. С този ход правителството достига по-близо до целта напълно да приватизира финансовата институция през 2016 г. Постъпленията от продажбата ще бъдат използвани за погасяване на публичния дълг, обявиха от държавната хазна в изявление.

Припомняме, че Lloyds се нуждаеше от 20,5 млрд. паунда от държавния бюджет, за да не фалира в пика на финансовата криза. Тогава правителството придоби 43% от банката. Министерството на финансите започна да разпродава дяловете си през септември 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още