IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пикът на сделките по сливания и придобивания в Европа все още не е достигнат

Компаниите на Стария континент е по-вероятно да отделят още разходи в тази насока, имайки предвид несигурната за инвестиции макро среда

07:54 | 29.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Пикът на сделките по сливания и придобивания в Европа все още не е достигнат

От фармацевтичния сектор до енергетиката и производството на напитки корпоративна Европа дава своя принос за сделките с висока стойност на пазара на сливания и придобивания от началото на годината. А най-вероятно това няма да приключи още сега, твърди HSBC, цитирана от CNBC.

Според банката сливанията и придобиванията на Стария континент растат от три години, а краят дори не е близо, въпреки че новините, свързани с предложението на Anheuser-Busch InBev да придобие SAB Miller, повдигат въпроса дали сливанията и придобиванията не са достигнали своя пик.

В началото на седмицата акциите на SAB Miller, който произвежда бирите Peroni и Grolsch, поскъпнаха с 3% след новините през уикенда, че компанията може да получи оферта от AB InBev на стойност 106 млрд. долара през следващите дни.

Мобилният оператор Vodafone съобщи в понеделник, че преговорите с най-голямата кабелна компания в Европа Liberty Global относно размяна на активи са прекратени.

Според HSBC европейските фирми са способни да отделят средства за сливания и придобивания, защото са „в изненадващо добро състояние“, имайки предвид слабия икономически растеж.

Въпреки че икономическият ръст е слаб, ниските лихвени проценти, потиснатият ръст на работните заплати и падащите корпоративни данъчни ставки стимулираха корпоративните печалби, позволявайки на фирмите да правят покупки или да пристъпят към изпълнение на проекти чрез извършването на повече капиталови разходи.

„Вярваме, че те ще изберат да купуват, защото макро средата е толкова несигурна“, смятат от HSBC.

В своя доклад банката отбелязва, че активността на пазара на сливания и придобивания не е близка до предишните пикове и че е балансирана сред най-различни сектори в глобален план спрямо 2007-2008 г., когато активността бе концентрирана във финансовия сектор, или дори спрямо 2000 г., когато фокусът бе в технологичния сектор.

Според анализаторската фирма FactSet разходите за сливания и придобивания през второто тримесечие на 2015 г. растат с близо 122% до общо 431 млрд. евро спрямо 194 млрд. евро през първото тримесечие.

Този скок на стойността на сделките се дължи на мега-сделките, сключени през периода април-юни.

От HSBC добавят, че американските компании могат да прибегнат до сливания и придобивания, за да поддържат силната набрана инерция при печалбите.

„Разликата между печалбите в САЩ и депресираните печалби в Европа е много голяма, тъй като не сме виждали такава от над 40 години“, коментират от HSBC. „Презокеанските сливания и придобивания могат да изглеждат доста атрактивни, имайки предвид разликата в оценките на компаниите и силата на долара.“

Новини за още сделки за сливания и придобивания четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още