IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция още се бави с приватизацията на DESFA

Нито едно гръцко правителство досега не е имало възражения около раздържавяването на компанията, но процесът е болезнено бавен

11:42 | 30.09.15 г. 1
Гърция още се бави с приватизацията на DESFA

Приватизацията на държавната гръцка компания DESFA продължава да се бави, коментират местните медии. Днес трябваше да стане стане ясно коя компания ще се присъедини в процеса на раздържавяване, но засега няма индикации дали това ще се случи скоро.

В момента основният играч, който желае да придобие мажоритарен пакет от акциите на газопреносната компания, е азербайджанската Socar. Тя преговаря за 66% от капитала на DESFA, тоест за дяловете, които се държат от приватизационната агенция на Гърция - HRADF (31%), и на Hellenic Petroleum (35%).

Според правилата за защита на конкуренцията на Европейската комисия (ЕК) обаче Socar ще има право да държи не повече от 49% от газопреносната мрежа на Гърция, пише „Катимерини”. За останалите 17% интерес проявяват водещите европейски фирми Fluxys и Gaunie.

Намерения да участва в процеса обяви и италианската Stam, която има интерес да вземе дял от мрежата на Гърция предвид плановете през страната да премине газопроводът ТАР, пише „Та неа”.

Изданието допълва, че ще отнеме поне 2-3 месеца, докато стане ясно коя компания ще вземе остатъка от капитала на DESFA.

По план приватизацията на газопреносната компания трябва да приключи до края на тази година. Раздържавяването обаче върви с болезнени стъпки и се точи вече години, макар че това е единствената компания, за чиято продажба нито едно гръцко правителство досега не се е противопоставяло на европейските кредитори, включително и крайнолевият енергиен министър в предишния кабинет на Алексис Ципрас Панайотис Лафазанис.

В плановете за стратегическа приватизация в енергийния сектор на Гърция са още газовата DEPA и Hellenic Petroleum. Най-вероятно обаче те ще бъдат прехвърлени в новия приватизационен фонд, за чието създаване Атина и Тройката тепърва ще преговарят.

Какво се случва с преговорите на Атина с кредиторите можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ГЪРЦИЯ ЖИВЕЕ В БЪДЕЩО НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ!ГРЪМНАЛИ БАНКИ, И ОЧАКВАЩИ МИЛИАРДИТЕ СИ ГРЪЦКИ ВЛОЖИТЕЛИ СА ПРОБЛЕМА ПРЕД СМЕХОТВОРНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА "ЛЕВИЯ" ЦИПРАС !!Взривяването на държавата е въпрос решаването на който предстои в близко бъдеще !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още