IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ готви затягане на изискванията към гръцките банки за стрестестовете

Гръцкото правителство внесе в парламента първия пакет с промени, искани от кредиторите

22:48 | 12.10.15 г. 5
ЕЦБ готви затягане на изискванията към гръцките банки за стрестестовете

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще поиска повишаване на минималния капитал на гръцките банки, за да преминат стрестестовете, извършвани на банковата система в Европа. Това съобщава Bloomberg като се позовава в свои източници в Гърция, пожелали анонимност.

Според информацията централната банка ще заложи коефициент Tier 1 при базов сценарий от 9,5% и 8% при благоприятна среда. В паневропейския тест през миналата година заложените показатели бяха съответно 8% и 5,5%.

Увеличението ще означава, че гръцикте банки ще трябва да повишат капитала си с вноски от акционерите и облигационерите, допълва информационната агенция. На този етап информацията не е потвърдена от централната банка на Гърция и ЕЦБ.

През юли бяха заделени 25 млрд. евро от спасителния план за Гърция за рекапитализация на банките. Това е и една от основните задачи на правителството, което декларира, че ще работи за реализацията й най-късно до края на тази година.

И четирите големи банки - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias и Alpha Bank, бяха подложени на стрестестове през миналата година. Тогава те успяха да отстранят проблемите благодарение на увеличение на капитала, извършено в началото на 2014 година, и плановете за преструктуриране, изготвени от Европейската комисия.

В последната година обаче банките загубиха към 43 млрд. евро, след като гърците започнаха активно да теглят депозитите си, загубили доверие в банковата система.

Междувременно гръцкото правителство внесе в парламента и първите предложения за промени в законодателството, изискани от кредиторите. Сред тях е увеличение на данъците върху наемите и сериозно увеличаване на глобите при укриване на данъците, както и промени в пенсионната система - премахването на ранното пенсиониране до 2022 година. 

Приходите от данъците ще се облагат с 15% (вместо 11%) за до 12 хил. евро годишно и с 35% (вместо 33%) над 12 хил. евро годишно. Тази мярка ще бъде ретроактивна и ще влезе в сила за доходи от наеми от 1 януари 2015 година. 

"Катимерини" съобщава за закрито заседание на депутатите от управляващата коалиция, на която премиерът Алексис Ципрас е получил уверението, че предложенията ще бъдат приети. Само един депутат от ANEL е съобщил, че няма да подкрепи правителството при гласуването. 

Във вторник пакетът ще бъде разгледан в съвместно заседание на три комисии и мерките ще бъдат гласувани след дебати на 16 октомври..

Първоначално се очакваше гласуването да бъде на 15 октомври, но беше отложено с ден, за да бъде изчакано завръщането на Алексис Ципрас от Брюксел. Той ще участва на заседание на Европейския съвет, насрочено за 15 и 16 октомври, а разговорите ще бъдат посветени основно на миграционния поток в Европа.

Темата с дълговете на Гърция можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Все още обществеността не знае, че:1. ЕЦБ е жертва на сгрешена парична система.2. При запазване на сгрешена парична система ЕЦБ няма полезен ход.3. ЕЦБ няма компетентност за спасение при ескалиране на кризи дългов рак.Бележка:Кризата дългов рак е с установима щета проблемен дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Bones57
преди 8 години
И да, наясно съм, че нямаше как да не налеят парите и че те са без никакво покритие, но все пак дадоха временна отсрочка на гърчолята да продължат да ядат и да пият на корем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Bones57
преди 8 години
Реално, по-голямата част от гърците си държат кеша под дюшека или в банки извън страната. На фона на подобни новини ще го дръпнат и малкото останали. То, ако ставаше толкова лесно отдавна да са я свършили тази работа дългоносите, ама гърците са доказали през годините, че са достатъчно хитри за да се справят и с най-тежките ситуации.Последните милиарди, които са наляха са жив пример за това как се бърка в джоба на средностатистическата европейска овца, с щедрото обещание - Ще ти ги върна, ама другия път....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
крас
преди 8 години
"Увеличението ще означава, че гръцикте банки ще трябва да повишат капитала си с вноски от акционерите и облигационерите"ВЪРВИ СЕ ПО КИПЪРСКИЯ СЦЕНАРИЙ ! ТЪЙ КАТО СЕГАШНИТЕ АКЦИОНЕРИ НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА НАПРАВЯТ ТОВА, ЩЕ СЕ НАЛОЖИ КЪМ ТЯХ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНЯТ ОБЛИГАЦИОНЕРИТЕ И ВЛОЖИТЕЛИТЕ С ДОХОДИ НАД ОПРЕДЕЛЕНА СУМА! Така ПРИВЛЕЧЕНИЯТ капитал на банките който е със знак минус, се превръща в АКЦИОНЕРЕН капитал със знак ПЛЮС в банковия баланс. ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА ВЛОГОВИТЕ И ОБЛИГАЦИИТЕ ЗА СПАСЯВАНЕ НА БАНКИТЕ ЛИШВА ОТ РАЗПОРЕДИТЕЛНОСТ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ДЕПОЗИРАНИЯТ В ТЯХ КАПИТАЛ И ГИ ПРАВИ ПРЯКО ВОЛЯТА ИМ ЧАСТ ОТ СХЕМАТА НА ИЗТОЧЕНИТЕ ОТ СТАРИТЕ АКЦИОНЕРИ АКТИВИ НА БАНКАТА Интересно е как ще се оформи и участието на ДЪРЖАВАТА в този спасителен процес - като АКЦИОНЕРНО или по подобие на нашето КТБ като БЛАГОТВОРИТЕЛНО!ЩЕ ПЛАТИ ЛИ НАРОДА МАСРАФА НА ИЗТОЧИЛИТЕ БАНКИТЕ СОБСТВЕНИЦИ ИЛИ ЩЕ ПОМЕТЕ ПОДКРЕПЯНИЯТ ОТ ОЛИГАРХИЯТА ЦИПРАС?ВЪПРОСА ЧАКА СВОЯ ОТГОВОР!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
Трагедията няма край
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още