IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa отново се сблъсква със стачка*

Синдикатът на кабинния екипаж заплашва с едноседмичен протест от днес, полетите до София също са засегнати

11:32 | 06.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Lufthansa отново се сблъсква със стачка*

Германската авиокомпания Lufthansа отново се сблъсква със свой стар проблем – стачни действия. Най-големият европейски авиопревозвач и синдикатът на кабинния екипаж на германската авиокомпания UFO не успяха да преодолеят противоречията в спора си, поради което синдикатът обяви нова стачка.

Синдикатът на стюардите и стюардесите представи подробности за планирания протест през идните три дни в спор по схемата за ранно пенсиониране. Профсъюзът заплаши стачката да продължи до следващия петък - 13 ноември. Преговорите засягат около 19 хил. членове на кабинния персонал, като синдикатът се бори за запазване на сегашните условия за пенсиониране на 19 хил. кабинни служители. Спорът вече се проточва над две години, а първите преговори бяха през декември 2013 г. 

Lufthansа възнамерява да понижи пенсионните плащания за персонала, който наема в бъдеще, да обвърже изплащаните придобивки с пазарната възвръщаемост от инвестициите и да ограничи практиката на ранно пенсиониране на 55 години. Синдикатът настоява много от придобивките да се запазят в дългосрочен план.

Авиокомпанията е заявила, че няма да подобри офертата си, но се надява да убеди профсъюза в основателността на сегашните предложения, които ще дадат на кабинния персонал допълнителни стимули да работи до 67-годишна възраст. 

Стачката ще се отрази и на полетното разписание на летище София, съобщиха от аеропорта. Полет № LH 1427, който трябва да излети от летище ,,София“ за Франкфурт, Германия в 14:00 ч. ще бъде анулиран. Полетът ще се изпълни  на 07.11.2015 г. в 07:00 под № LH 1429. Полет № LH 1428, който трябва да кацне от Франкфурт, Германия на летище София на 06.11.2015 г.  в 20:15 ч., ще бъде анулиран. Полет № LH 1426, който трябва да кацне на летище София от Франкфурт, Германия  в 13:15 ч., ще бъде изпълнен.

В средата на октомври Ufo вече отхвърли предложение на Lufthansa като „провокация“ и призова компанията да подобри условията до края на договорения по-рано срок за преговори – 1 ноември. Малко преди изтичането му – в петък миналата седмица, Lufthansa стартира нов опит за разрешение на спора. Оттогава двете страни са в контакт.

Днес стана ясно, че компанията ще отмени повечето от следобедните и вечерните си полети на къси разстояния заради стачката на кабинния персонал, предаде Ройтерс. Въпреки това Lufthansa очаква да извърши поне осем полета на дълги разстояния от централното си летище във Франкфурт. 

Но спорът с UFO не е единственият спор за заплащане, в който е въвлечена авиокомпанията. Тя води редица преговори с отделни синдикати за различни професионални групи. По данни на концерна преговори се водят с профсъюзите Vereinigung Cockpit – за пилотите, UFO – за кабинния екипаж и Verdi – за наземния персонал.

Най-сложната тема са обявените в края на 2013 г. от компанията нови условия за пенсиониране. Авиокомпанията се противопоставя на искането на Cockpit за увеличаване на заплатите с 5% и на предоставянето на гаранции, че няма да наема чуждестранен персонал, за да свие разходите си и да изпълни плана си за подобряване на годишните печалби с 1,5 млрд. евро до 2014 г. 

*Актуализирано в 12,35 с информацията за София
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още