IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция в нова битка с кредиторите за 2 млрд. евро

Очакванията от срещата на Еврогрупата обаче не са оптимистични за южната ни съседка

13:59 | 09.11.15 г. 2
Гърция в нова битка с кредиторите за 2 млрд. евро

Атина ще трябва да се пребори за отпускането на следващите 2 млрд. евро по първия транш от новата спасителна програма за страната. По-късно днес ще се проведе заседание на Еврогрупата - неформалната организация на финансовите министри от еврозоната, и на него ще стане ясно дали Гърция ще получи сумата.

На този етап новините не са оптимистични за южната ни съседка, става ясно от публикации в международните медии. Според източници на The Wall Street Journal решение за отпускане на сумата няма да бъде взето на тази среща, а вероятно и до края на седмицата.

Кредиторите и гръцките власти все още спорят относно мярката за отнемането на жилища при просрочване на ипотеки. Четирите институции, които отпуснаха новия заем за Гърция - Международният валутен фонд (МВФ), ЕК, Европейската централна банка ( ЕЦБ) и Европейският стабилизационен механизъм (ESM) настояват правилата за отнемане на жилище да важат и за гражданите с имущество от 120 хил. евро. Според гръцкото законодателство в момента границата е 200 хил. евро.

Премиерът Алексис Ципрас на няколко пъти вече коментира, че няма да отстъпи на това искане на кредиторите. Вчера той е имал разговори по тази тема с канцлера на Германия Ангела Меркел, президента на Франция Франсоа Оланд и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. От краткото съобщение на правителствената пресслужба не става ясно дали е постигнато някакво споразумение по темата.

Надеждата на премиера на южната ни съседка е политическо решение и "справедлив компромис", предава Greek Reporter.

Оптимизъм, че ситуацията не е патова обаче дава френският финансов министър Мишел Сапен. Пред Ройтерс той коментира, че Гърция стриктно спазва договорките от юли и допълни, че Франция иска да бъде постигнато споразумение с Атина още днес. Част от него са и плановете за рекапитализацията на банките, които гръцкото правителство изготви. 

"Остана един спорен въпрос - изземването на жилищата на хората, които не могат да си плащат дълговете", признава обаче Сапен.

Има напредък по отношение на исканията на кредиторите, са признали от Еврогрупата, но не и яснота дали ще бъдат освободени следващите 2 млрд. евро, коментира и говорителят на ЕК Маргаритис Схинас по време на обедния брифинг в Брюксел. Той потвърди и за проведения разговор между Ципрас и Юнкер, но обясни единствено, че той е касаел днешното заседание на Еврогрупата, без да дава повече подробности. 

Гърция е на правилния път, коментира и комисарят по въпросите на икономическата и финансовата политика на ЕС Пиер Московиси след посещението си в Атина в края на миналата седмица. Тогава парламентът гласува втория пакет с реформи, сред които и замяната на увеличаването на ДДС за частните училища с данък върху хазартни игри.

Още новини за дълговата криза в Гърция можете да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Гърция има над 2,2 милиарда евро неплатени сметки за ток. Страната е тотално деградирала в икономически смисъл. Сега на чело на страната са застанали анархисто-комунисти, от които се очаква да извършват реформи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още