IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият парламент одобри нужния законопроект за реформи

Новият текст задължава страната да се придържа към правилата на Европейския съюз за енергийна ефективност

09:05 | 06.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гръцкият парламент одобри нужния законопроект за реформи

Гръцкият парламент одобри днес законопроекта с реформите, предписани от международните кредитори. Това стана преди срещата на финансовите министри от Еврозоната след три дни, която е решаваща за това дали Атина ще получи нов транш от спасителната програма, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Атина е принудена да  приеме редица реформи под формата на закони, за да покрие изискванията за получаване на транш от новата спасителна програма на стойност 86 млрд. евро, за която сключи споразумение през лятото.



Мнозинството от депутатите в 300-местния гръцки парламент одобри законопроекта, който променя законовата уредба за изчисляване на пенсиите и задължава Гърция да се придържа към правилата на Европейския съюз за енергийна ефективност. Новите текстове премахват пречките за продажбата на най-голямото гръцко пристанище и отменят данъчните облекчения за фермерите.

Приемането на тези текстове беше изключително важно, но все още има нерешени въпроси, бавещи отпускането на нова помощ в размер на 2 млрд. евро - подтранш от първоначално плащане на стойност 26 млрд. евро в рамките на спасителната програма.

Оценката за изпълнението от Гърция на поставените ѝ изисквания се очаква да е една от точките в дневния ред на заседанието в понеделник на министрите от Еврозоната. 

Междувременно гъцките синдикати призоваха за обща стачка на 12 ноември, която ще бъде първата след повторното идване на власт на СИРИЗА през септември. 

Още новини за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още