IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша отказва да приеме имигранти по квотната система на ЕС

Първият вицепремиер на Чехия призова за затваряне на Шенгенското пространство

16:44 | 14.11.15 г. 3
Полша отказва да приеме имигранти по квотната система на ЕС

Полша не може да приеме мигранти от квотната система на Европейския съюз (ЕС) след вчерашните атаки в Париж. Това обяви днес бъдещият полски министър по европейските въпроси Конрад Шимански, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

В коментар, публикуван от местен новинарски портал, Шимански отбелязва, че встъпващото правителство не е съгласно с ангажимента на Полша да приеме дела си от преселването на имигрантите в ЕС и сега, "изправени пред трагичните актове в Париж, не виждаме политически възможности да изпълним (това)", предава БТА. 

В отделно интервю за полското радио РМФ ФМ той каза следното: "Решението (на Съвета на ЕС) важи за всички страни от ЕС, но е много трудно да си представим прилагането му днес".

Шимански поема поста от понеделник, когато ще положи клетва новото правителство на страната, сформирано от победителя на изборите миналия месец - партията Право и справедливост.

Друг от новите министри - на външните работи Витолд Вашчиковски, заяви в интервю за същото радио, че Полша ще подходи предпазливо към въпроса с приемането на бежанци и няма да допусне хора, представляващи заплаха за страната.

Първият вицепремиер на Чехия и председател на популисткото движение АНО ("Действие на недоволните граждани 2011") Андрей Бабиш пък призова да се затворят границите на Шенгенското пространство.

"Европа е в състояние на война с тероризма. Настъпи ситуация, когато най-накрая сме длъжни да вземем конкретни мерки. Мисля, че ще се случи това, за което постоянно настоявам - затваряне на шенгенските граници", посочи чешкият вицепремиер. 

"Ужасно е, че осем злодеи са способни да извършат терористичен акт с такива мащаби. Европа трябва в крайна сметка да започне да действа. Европейските политици винаги само коментират случващото се и нищо не предприемат", подчерта Бабиш, цитиран от ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Invcom
преди 8 години
Нема страшно бате Бойко ще приеме и вашата квота от бежанци ... може би единственото хубаво е че щъкат основно в Софето бежанците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
наШ мъШ ще ги вземе всичките. Само да го потупа по рамото някой от Капитолия и с надеждата да кажат на Обама за него всичките ще ги вземе . От наше име разбира се не в дома си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още