IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската Air Liquide придобива конкурента си Airgas за 13,4 млрд. долара

Европейският газов концерн може да се превърне в най-големия играч на американския пазар за природен газ за индустрията

11:05 | 18.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Френският газов концерн Air Liquide заяви във вторник, че е договорил закупуването на базираната в САЩ Airgas за сумата от 13,4 млрд. долара. Ходът е своеобразен вот на доверие в американската индустриална икономика, пише Financial Times.

Офертата от 143 долара на акция в брой е с почти 51% над средната месечна цена на акциите на Airgas. Тя е почти двойно по-голяма от цената, предложена от американския конкурент Air Products за Airgas във враждебен опит за придобиване в периода 2010-11 г.

Ако сделката бъде одобрена от акционерите на Airgas и от антистръстовите органи, Air Liquide ще се превърне в най-голямата компания за природен газ за индустрията по продажби в света и най-големият играч на пазара на природен газ за индустрията в Северна Америка.

Френската компания вече има значително присъствие в САЩ с около 5 000 служители – около една десета от световния ѝ екип, и 140 завода с централа в Хюстън.

Световните продажби на Air Liquide възлизат на 20,4 млрд. долара през миналата година спрямо 5,3 млрд. долара за базираната в Пенсилвания Airgas през тази година. Същевременно американското дружество реализира 98% от приходите си у дома.

Сделката идва в предизвикателни времена за индустриалната икономика, тъй като забавянето в Китай и спадът на цените на суровините притискат търсенето на стомана и оборудване, използвано в петролната, миннодобивната и строителната индустрия.

Производството обаче се засилва значително повече в САЩ в сравнение с Европа през последните години.

Air Liquide предлага 10,3 млрд. долара за собствения капитал на Airgas и възнамерява да поеме дългове за още около 3,1 млрд. долара.

Тази цена ще направи сделката четвъртото най-голямо европейско придобиване на американска компания от сектора на суровините, сочат данни на S&P Capital IQ.

Air Liquide е осигурила мостово финансиране за сделката и възнамерява да я рефинансира чрез емитиране на акции, привличайки около 3-4 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още