IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия започна "свободен лов" на петролни цистерни на ИДИЛ

Франция също ще бомбардира петролни обекти на джихадистите

21:52 | 18.11.15 г. 48
<p>
	Кадър от видео, разпространено от руското министерство на отбраната, показва руски бомбардировач в действие над Сирия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кадър от видео, разпространено от руското министерство на отбраната, показва руски бомбардировач в действие над Сирия. Снимка: Ройтерс

Руската бойна авиация в Сирия започна "свободен лов" на автоцистерни с петролни продукти, принадлежащи на терористите от "Ислямска държава" (ИДИЛ), каза пред журналисти в Москва днес шефът на главното оперативно управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили генерал-полковник Андрей Картаполов, цитиран от ТАСС и ТАСС.

Освен това бомбардировачи Су-34 са пристъпили към нанасянето на удари по обекти за добиване, преработка и транспортиране на петрол на ИДИЛ, добави той.

През последните няколко дни руската авиогрупа е унищожила общо около 500 бензиновоза, нелегално превозващи петрол от Сирия за преработка в Ирак, съобщи Картаполов.

Той подробно разказа как за последните години ИДИЛ и други екстремистки групировки са организирали на завладяната от тях територия цял "нефтопровод на колела", карайки петрол за преработка в Ирак. Това е един от основните източници за финансиране на терористите, посочи той, като показа и снимки, на които се вижда как стотици бензиновози се движат на колони.

Картаполов съобщи, че днес руските ВВС са нанесли втори масиран удар със стратегически бомбардировачи с далечен обсег и с крилати ракети по обекти на ИДИЛ в сирийските провинции Ракка, Дейр аз Зур, Алепо и Идлиб. Само до 15 часа българско време са извършени 59 от общо 100 планирани полета. Разрушени са 149 цели на джихадистите.

Генералът каза още, че руската армия организира съвместна бойна дейност с френските военноморски сили за борба с терористите в Сирия. Русия е засилила и всички видове разузнавателна дейност, включително космическата, в района на Близкия изток, каза още Картаполов. 

Франция също ще бомбардира петролни обекти на ИДИЛ

Франция смята за необходимо терористичната групировка "Ислямска държава" да бъде лишена от източници на финансиране, заяви в парламента в Париж днес външният министър Лоран Фабиюс, цитиран от ТАСС.

Затова "Франция смята да нанася удари по петролните складове, които терористите използват", отбеляза той.

Отговаряйки на въпроси на депутати, Фабиюс отбеляза, че честите обвинения в медиите срещу Саудитска Арабия и Катар, упреквани, че оказват финансова помощ на терористите, не съответстват на действителността. "Данните, с които нашите спецслужби разполагат, не потвърждават това", посочи той.

Предвожданата от САЩ коалиция е засилила въздушните си удари срещу позиции на ИДИЛ

Предвожданата от САЩ коалиция е нанесла вчера 16 въздушни удара в Ирак и 13 в Сирия, съобщи днес американското военно командване, цитирано от Ройтерс.

Поразените цели в Сирия са край Абу Камал, Хасака и Хол, както и четири удара край Ракка - столицата на джихадистите, където са унищожени три техни щаба и полеви лагер. Ударите в Ирак са били съсредоточени около Кисик, Рамади и Мосул. Атакувани са и цели край Синджар и Султан Абдала.

И Русия, и коалицията на САЩ са засилили въздушните си удари срещу позиции на ИД в Сирия, предаде ДПА. Агенцията се позовава на базирания в Лондон Сирийски център за човешки права. Според центъра днес военни самолети, за които се смята, че са руски, са извършили най-малко 12 въздушни атаки срещу богатата на петрол провинция Дейр аз Зур в Източна Сирия.

При въздушни удари на американската коалиция и на френските ВВС в Ракка през последните три дни са били убити най-малко 33-ма джихадисти. Десетки други са били ранени. Според шефа на лондонския център Рами Абдел Рахман това е принудило ИДИЛ да вземе екстремни мерки и да изнесе някои от базите и логистичните си центрове в други територии под неин контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

36
rate up comment 1 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
"Американска медия представя руските въздушни удари като американски!Очевидно НАТО не понася Русия да е в светлината на прожекторите, същевремнно унищожавайки ИД систематично. Изисква се определено ниво на липса на умствено развитие, за да вярваш на лъжите на амерканското правителство, като първият индикатор за подобна липса е гледането на телевизия. Форт Рус препоръчва като първа мярка изхвърлянето на домашният телевизор от много висока сграда. " ==="Изисква се определено ниво на липса на умствено развитие, за да вярваш на лъжите на амерканското правителство, " Няма спор че е така! :)))) В България също ги има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
"Американска медия представя руските въздушни удари като американски!На 18 ноември, Форт Рус публикува унищожаването на 70% от петрола на ИД от руските стратегически бомбардировачи. Нямаше как големите медии да пропуснат кадрите защото руското министерство на отбраната филмира и разпространи видеото много активно. Въпреки това PBS News Hour предпочетоха да представят ликвидирането на конвоя преписвайки залсугата на ВВС на САЩ. "===без коментар. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Това дори не са специални части а просто пехота. " Руските сухопътни сили....."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Ловът май не е само за цистерни. Та както писах преди тази пасмина би могла да бъде ликвидирана само от малко на брой войници от специалните части. Ето и първия улов на руските пехотинци.=="Руските сухопътни сили, подкрепяни с танкове и бойни самолети, са участвали за първи път в операция срещу радикални ислямисти в Сирия, в регион между провинциите Латакия и Идлиб. Те са установили контрол над стратегически възвишения без да дават жертви, отбелязва вестникът. Москва поиска от сирийските сили и съюзниците им да не участват в оперативните действия, така че руските сухопътни части да бъдат тествани на бойното поле в Сирия, поясняват представителите, допълвайки, че битката е продължила няколко часа, а стратегическите възвишения са били прочистени от терористи. "====Малко тренировка са си направили с "обучените" от американските идилци. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 6
hex
преди 8 години
Имаше един Гошо Гъпото в парламента, та и ти като него. А как тия цистерни ще стигнат и летят безпрепятствено над Близкия Изток бе, интелект! Проблемът с руските самолети-цистерни е като с китайските самолетоносачи. Логистика - никой не би ги приел за дозареждане било то с храна, вода, или гориво. Ама то пипето не е акъл, пич! И в приложения клип су24 е осъвременена модификация, каквато в Сирия няма. Ако не ти е ясно единствените пребазирани руски самолети са два су30 и един су34. Останалите са сирийски су 22, 24 и 25 с променена бордна маркировка. А ф-16, на който не съм фен, продължава да пише история и след пенсионирането си - нещо, с което никой друг самолет не може да се похвали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 4
comet
преди 8 години
"Белите лебеди" заобиколиха днес цяла Европа, за да нанесат удари на възмездието по терористите в Сирия (ВИДЕО)http://***.blitz.bg/news/article/376051
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
не ве аз знам, че си *** ама да ти покажа все пак, че си още по-***. Ето хората са сложили специално камери за такива баламурници кат тебе да видиш как не мое зареждат у въздуха ..... :))) Чет си "специализираните списания" за F 16 да не са Скандално Жълто на Албена Вулева ?!? .... :))Russian Airforce Aerial Refuelling - Amazing Footagehttps://***.youtube.com/watch?v=9fFq4xRo3woSu-37 extreme manuevrability demo https://***.youtube.com/watch?v=1GdfnTLKcvM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Срещу кой се е доказал тоя F 16 бе бат Мави срещу Саддам Хюсейн ли ? .... :))) Или срещу Югославията ... дет немаха нищо, да се състезават срещу Жигулито на рашките да ги видим какво умеят .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
не си много умен, пич...дано поне си красив:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5roff
преди 8 години
Ами ти къде гледА , че си толкоз отворен...да не бачкаш в Локхийд я ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още