IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPО-то на ABN Amro оценява банката на 16,7 млрд. евро

Холандското правителство ще набере поне 3,3 млрд. евро при най-голямото листване на европейска банка от финансовата криза насам

11:07 | 20.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	ABN Amro. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

ABN Amro. Снимка: архив, Ройтерс

Цената на акция при първичното публично предлагане (IPO) на ABN Amro е оценена на 17,75 евро, съобщават от банката. Така холандското правителство ще набере поне 3,3 млрд. евро при най-голямото листване на европейска банка от финансовата криза от 2008 г. насам, пише Ройтерс.

При тази цена на книжата ABN се оценява на близо 16,7 млрд. евро. Холандското правителство продава 20% първоначално и възнамерява да разпродаде останалия си дял на порции.

Сертификатите на ABN, всеки от който представлява една акция, ще започнат да се търгуват по-късно в петък, 20 ноември.

Съществуващите акции са собственост на независима фондация, която може да устои на враждебна оферта за придобиване, тъй като холандското правителство е готово на всичко, за да избегне грешките, които доведоха до национализацията на ABN.

Банката бе много по-голяма през 2007 г., когато се сви при враждебното придобиване за 71 млрд. евро от Royal Bank of Scotland, Santander и от вече несъществуващата Fortis.

Държавата трябваше да се намесва през 2008 г., за да спаси холандските операции на ABN и кандидат-купувачът Fortis с цел избягване на мащабен фалит. Намесата струваше на данъкоплатците близо 24 млрд. евро. Финансовият министър Йерун Диселблум призна, че листването на ABN ще възстанови само част от сумата.

Операциите на ABN и Fortis бяха слети и преструктурирани от главния изпълнителен директор Герит Залм, който превърна новата ABN Amro в консервативна инвестиция с ограничен потенциал за растеж, но и със солидни печалби. През последната година банката спечели 1,9 млрд. евро, а дивидентната доходност за 2015 г. би трябвало да бъде в порядъка на 5%.

Сега ABN формира 80% от печалбата си в Холандия, където се съревновава с ING и Rabobank. През третото тримесечие на 2015 г. трезорът отчете печалба за 509 млн. евро, която е с 13% повече спрямо същия период на миналата година. Резултатът се подобри заради спада на лошите кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още