IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и Русия преглеждат икономическите си отношения

В енергийната сфера Гърция е от интерес за "Газпром", а съвместни преработвателни предприятия могат да преодолеят руското хранително ембарго

10:33 | 23.11.15 г.
<p>
	Аркадий Дворкович (вляво) разговаря с премиера на Гърция Алексис Ципрас. Снимка: <em>Официален Facebook профил на гръцкия премиер</em></p>

Аркадий Дворкович (вляво) разговаря с премиера на Гърция Алексис Ципрас. Снимка: Официален Facebook профил на гръцкия премиер

Отношенията в енергийната сфера, селското стопанство и транспорта ще са в основата на започващата в Сочи междуправителствена работна група между Гърция и Русия, съобщава Российская газета.

Почвата за разговорите вече беше подготвена от вицепремиера на Русия Аркадий Дворкович, който беше на посещение в Атина в края на миналата седмица. Пред руското издание той коментира, че по време на заседанието ще бъдат обсъдени основно корпоративни проекти с участието на "Газпром" и руските железници.

"Российские железные дороги" заявиха преди време интереса си към приватизацията на гръцки активи, сред които на оператора TrainOSE и пристанището в Солун. Русия вече е поискала повече подробности за процеса на приватизация в южната ни съседка и очакванията са, че разговорите в тази насока ще бъдат в основата на срещата в Сочи, която ще се проведе на 23 и 24 ноември.       

За "Газпром" Гърция е част от плановете за захранване на Югоизточна Европа с природен газ, след като започна работата по реализацията на "Турски поток".

Дворкович признава, че по време на посещението си в Атина е разговарял с премиера Алексис Ципрас по темата, но основната част от преговорите ще бъдат на корпоративно ниво. "На политическо равнище има пълна подкрепа на процеса", коментира още той.

Плановете за "Турски поток" предвиждат създаването на газов хъб на гръцко-турската граница, откъдето клиентите на "Газпром" от Европа да получават своите доставки. През миналата седмица енергийният министър на Русия Александър Новак беше категоричен, че няма промяна в намеренията и "Турски поток" няма да захранва газов хъб на територията на България.

По отношение на преговорите в областта на селското стопанство една от темите, които ще бъдат дискутирани, са санкциите на Русия. Москва няма да отмени ограниченията пред вноса на храни, без ЕС да прекрати своите санкции срещу страната, посочва Дворкович.

Така обсъжданите възможности ще бъдат насочени към създаване на съвместни преработвателни предприятия, които ще могат да изнасят продукция, която не попада в ограничителния списък в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още