IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Льо Пен триумфира във Франция

Крайнодясната партия Национален фронт печели до 30,8% на първия тур на местните избори във Франция

23:33 | 06.12.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марин Льо Пен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марин Льо Пен. Снимка: Ройтерс

В първия тур на местните избори във Франция крайнодясната партия Национален фронт (FN) регистрира ясна победа. Три седмици след атентатите от Париж партията на Марин Льо Пен получава в първия тур 29,5 до 30,8 процента от гласовете. Това би било най-добрият ѝ резултат в историята на регионалните избори, предава Ройтерс.

„Национален фронт“ води в поне шест от 13 региона при първия тур на регионалните избори във Франция. Льо Пен и племенницата й Марион Марешал-Льо Пен печелят над 40% от гласовете в северните и югоизточните райони на страната.

„Предварителните данни от резултатите от изборите сочат, че „Национален фронт“ е без съмнение водещата партия във Франция“, заяви Льо Пен. 

На второ място е ръководения от републиканците на бившия президент Никола Саркози граждански съюз  „Републиканци“ с около 27%. Управляващите социалисти на президента Франсоа Оланд в коалиция с една лява партия имат между 23 до 24 на сто. На втория тур идната неделя, 13 декември, те могат да се надяват на подкрепа от Зелените и радикалната Левица, които заедно имат около 10 на сто. 

Същевременно Ройтерс съобщи, че бившият френски президент Никола Саркози е изключил съюзяване със Социалистическата партия на Франсоа Оланд с цел запазване на „Национален фронт“ извън регионалните съвети.

Ако бъдат потвърдени от официалните данни, резултатите ще дадат силен тласък на Льо Пен, която се надява антиимигрантската й и антиевропейска партия да спечели първия тур.

След терористичните актове политическите партии обявиха временно преустановяване на предизборната си агитация, но по-късно я подновиха с водещ акцент върху въпросите, свързани със сигурността и мигрантите.

Право на глас имат 44,6 милиона френски граждани, но традиционно избирателната активност на местните избори е ниска – към изборните секции се стичат около половината избиратели. По време на изборите французите ще избират членове на регионалните съвети на страната. В момента във Франция има 27 региона, от които пет са в задморските територии на страната.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 28
redcretin
преди 8 години
https://en.wikipedia.org/wiki/Nazi_Party#Federal_election_resultsОчевидно сходство с кризисната ситуация и в момента. Е, последвалите резултати ги знаем всички - някой да иска повторение на ВСВ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 50 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Югоизточните райони на страната, които са споменати в статията, където Националния Фронт печели 40% от гласовете са района около Марсилия, който е превърнат в нещо като мини-ислямски халифат. По улиците на Марсилия банди от Северна Африка, най-вече от Алжир, Мароко и Тунис напълно контролират наркотрафика, проституцията и търговията с оръжие и улиците често биват блокирани от молещите се по време на Рамазана. Явно е, че над 80% от франзузите, които не са имигранти или от имигрантски произход в тези райони са гласували за Марин Льо Пен, което е добра новина за Франция и Европа. Тези избори поставят Франция на изхода от ЕЗ и ЕС и това са много лоши новини за еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още