IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удържимият възход на Марин Льо Пен*

Основните политически партии трябва да се постараят повече, за да спрат крайнодесния Национален фронт, пише Economist

17:24 | 05.04.15 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерът на крайнодесния Национален фронт Марин Льо Пен и баща&nbsp;ѝ Жан Мари Льо Пен, бивш лидер на партията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на крайнодесния Национален фронт Марин Льо Пен и баща ѝ Жан Мари Льо Пен, бивш лидер на партията. Снимка: Ройтерс

Изминаха почти 13 години, откакто тогавашният лидер на Националния фронт (FN) Жан-Мари Льо Пен шокира света, като достигна втория тур на президентските избори във Франция през 2002 г. Крайнодясната партия, сега ръководена от дъщеря му Марин, спечели най-много гласове на изборите за Европейски парламент миналата година, пише в свой анализ британското списание The Economist.

През 2002 г. Льо Пен баща бе толкова масово мразен, че левицата и десницата се обединиха около Жак Ширак, който спечели втория тур с лекота. За разлика от тогава, днес няма такъв обединен фронт. Вместо това водещите политици открито спекулират за опита на Льо Пен да достигне втория тур на президентските избори през 2017 г. - дори да го спечели.

Това е силно тревожно. Въпреки цялото изглаждане на образа си Националният фронт остава екстремистка партия. Тя е настроена крайно срещу имигрантите. Нейното крайно говорене срещу евреите е намаляло, но ксенофобията ѝ продължава с предупреждения срещу ислямизма. Това е и една от причините FN да продължава да набира подкрепа след терористичната атака срещу Шарли Ебдо през януари.

Популистките икономически мерки, предлагани от партията, показват и друг елемент в политиката на FN – крайнолевият. Освен против имиграцията, партията е и против глобализацията. Тя се противопоставя на свободната търговия и на свободните пазари и защитава протекционизма. Льо Пен е против френското членство в еврозоната и се противопоставя на свободното движение на стоки, капитали и труд, които са основата на общия европейски пазар. Тя е антиамерикански настроена и почитател на руския президент Владимир Путин. Тя подкрепи анексията на украинския полуостров Крим и другите му действия в Източна Украйна. Не е съвпадение, че FN си осигури заем на стойност 40 млн. евро от свързана с Кремъл банка.

Възможно е Льо Пен да иска да докара партията си до консервативното русло. Би било прекалено прибързано да се залага на това. Вместо да се спекулира за шансовете тя да влезе в Елисейския дворец, основните политици във Франция трябва да работят много по-здраво, за да изпреварят Льо Пен и нейната партия.

Най-добрият им отговор е да се справят с проблемите, които стоят пред толкова от нерешилите за кого да гласуват французи. Икономика, която едва расте, безработица на 16-годишен връх от 10,4% и младежка безработица от близо 25% - всичко това е плодородна почва за популизма на FN. Социалистическото правителство на Франсоа Оланд, който е президент от май 2012 г., започна със закъснение опити за реформи, които да направят Франция по-конкурентна и привличаща растежа. Това стана едва след като пропиля първите си 30 месеца на власт. Възможните плодове от реформите (ако бъдат изпълнени) може и да не са видим до 2017 г.

Затова лявоцентристите и дясноцентристите трябва да насочат повече от ударната си сила срещу Националния фронт. Те трябва не просто да покажат откъде идват парите му и връзките му с Русия, но и да атакуват сбърканите му предложения за политика. Страната е шестият по големина износител на стоки в света и получател на четвъртите по големина чуждестранни инвестиции. Франция не може да си позволи да обърне гръб на свободната търговия, свободните пазари и чужденците. Президент Льо Пен – колкото и малко вероятен - би бил катастрофа за Франция, Европа и света. Това е послание, което основните френски политици трябва да повтарят редовно.

* „Удържимият възход на Артуро Хи“ e пиеса от 1941 г. на германския драматург Бертолт Брехт. В нея той описва възхода на Артуро Хи, измислен чикагски гангстер от 30-те години. Образът на Артуро Хи е алюзия за Хитлер, а гангстерите в пиесата - за нацистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 18 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
Всъщност ако погледнем реалността няма значение дали тези 1.5 млрд. ще бъдат откраднати и похарчени за луксозна яхта или огромно имение, стига те да НЕ бъдат похарчени на интеграцията на "загубени" либийски моряци в Средиземно море, които плават в самоделни лодки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 1
supertrader
преди 9 години
Я си помисли, кое избираш ЦБ да си построи нова сграда за 1.5 милиарда или бащицата да си купи с тях яхта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
http://vsyakanedelya.blitz.bg/video/118Интервюто е във Всяка Неделя. Старо е. В случай че сте го пропуснали, ГЛЕДАЙТЕ ГО непременно. Сами си направете изводи до колко е правдив Чомски! Имате на своя страна, изминалото от тогава време, както и събитията случили се след това интервю! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Старо интервю! Вие преценете от перспективата на времето казаното в него! Къде се крие НАЙ- голямата заплаха! http://vsyakanedelya.blitz.bg/video/118
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 3
abdul
преди 9 години
*заплаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 7
abdul
преди 9 години
Охоо забрана за света, а? Ми че то това е една стъпка преди да ги обявят за терористична организация!?Някои хора трябва да разберат, че лоша или добра, демокрацията е това управление което си избере народа; той (народа) може понякога да гласува емоционално, привидно нелогично и объркано, но не трябва да се забравя, че винаги има логични причини и обяснения. Една от причините за успехите на льопен, ципрас и други популисти наистина е руската пропагандна и финансова подкрепа, но и не само. Социалната семката на раздора е посята изначало в големите икономически съюзи. Момента на разпокъсването може да се отлага, но не и да се избегне, а правилото на "вечните" и "непроменими" гранци всички знаем, че е грешно. Та по темата за льопен - наистина ще има нужда от доста талантливи политици поне да отложат тези кървави моменти на радикал популизъм още малко поне напред във времето..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 19
tsanko stefanov
преди 9 години
Божеееее,императоре ,лекувай се........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 22
barbaron
преди 9 години
Какъв ти "Императорът" - това е 100% психопат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 17
studioaa
преди 9 години
Марин льо Пен ще пробие европейската крепост рано или късно, ако не 2016 то тогава тя несъмнено ще стане президент на Франция след поредния терористичен акт подобен на атаката срещу Шарли Ебдо. А защо палячовците, които се наричат лидери като се събраха в Париж уж да защитават свободата на словото, поканиха човек като Махмуд Абас, който призовава открито Израел да бъде изтрит от картата на света, а не поканиха Марин Льо Пен??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още