IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел затвърди позицията си спрямо имигрантите

В навечерието на годишния пленум на партията ѝ тя заяви, че броят на новодошлите трябва сериозно да се намали

11:43 | 14.12.15 г. 13
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел затвърди реториката си по бежанската криза в опит да разсее протестите от консервативния ѝ Християндемократически съюз в навечерието на годишния пленум на партията тази седмица, съобщава Financial Times.

В телевизионно интервю тя отхвърли призивите за фиксиран лимит на бежанците, но говори в подкрепа на нуждата „да се намали и чувствително свие“ броя на новодошлите, които ще надминат 1 млн. души през тази година.

За пръв път тя призна, че бежанската криза може да завладее Германия, ако продължи твърде дълго. „Продължителни входящи потоци може трайно да смажат държавата и обществото дори при страна като Германия“, каза тя.

Нейните думи, които силно контрастират на посланието ѝ „можем да го направим“, когато кризата избухна, вероятно ще успеят да спечели на нейна страна поне част от съпартийците ѝ и да сведат до минимум рисковете от неудобното предизвикателство при изявлението ѝ в понеделник – първия ден от двудневния пленум в западния град Карлсруе.

Интересът към предложението за политика спрямо бежанците, което трябва да бъде гласувано в понеделник следобед, все пак ще бъде силен, тъй като той ще послужи като барометър за това колко дълбоко нейният подход към бежанците е засегнал позицията ѝ в партията.

Изпълнителният орган на партията успя да предотврати натиска от имиграционните скептици предложението да включва въвеждането на някакви бежански квоти, както поиска Християсоциалният съюз, базирано в Бавария крило на Християндемократическия съюз, както и някои членове на основната партия. Вместо това предложението ще включва намаляване на входящите потоци, както иска Меркел.

Проектът обаче ще покаже ясно бремето, което носи Германия в следствие на приемането на голям брой бежанци, пристигащи в ЕС през тази година, и нуждата от бързи действия. Младежкото подразделение на Християндемократическия съюз, което по рано предложи собствен механизъм за квоти, оттегли плана си в неделя и се съобрази със сегашния.

Райнер Хаселоф, лидер на региона Саксония Анхалт в централна Германия, който в края на миналата седмица поиска квоти, в неделя заяви, че е доволен от компромисния вариант на изпълнителния орган на Християндемократическия съюз. Според него той показва, че капацитетът на Германия да приема бежанци е ограничен.

Меркел заяви пред телевизия ZDF, че предложението на партията е това, което тя самата подкрепя от месеци насам.

Въпреки това компромисът между органите и лидерите на партията не изключва опасността от изразен протест от трибуната, който може публично да порази Меркел пред телевизионните камери. Тя не може бързо да забрави и критиките от годишния пленум на Християсоциалния съюз по-рано този месец, когато Хорст Зеехофер, лидер на партията, разкритикува политиката ѝ от сцената, докато канцлерът седеше до него.

Това изживяване явно насърчи Християндемократическия съюз да стегне редиците в подкрепа на лидера си, но дори и само няколко човека да изразят протеста си, те ще бъдат излъчени по телевизията в цялата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Не ЗАТВЪРДИ а ВТВЪРДИ бе Вики бе,така е на български
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
ing5roff
преди 8 години
Е как тъй сега...или като видя че може да я орезилят преди пенсия , смени плочата ! Щеше да яде сопата от Бавария ако беше продължила със селфитата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още