IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell получи одобрение и от Китай за придобиването на BG Group

След преминаването на последното регулаторно препятствие предстои гласуване на акционерите в двете компании

13:07 | 14.12.15 г.
<p>
	Бен ван Бюрден <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Бен ван Бюрден Снимка: архив Ройтерс

Англо-холандската петролна компания Royal Dutch Shell преодоля последното регулаторно препятствие по придобиването на BG Group, след като получи зелена светлина от Китай в понеделник, което значи, че сделката вероятно ще бъде приключена в началото на 2016 г. след гласуване на акционерите, съобщава Ройтерс.

Придобиването ще направи Shell най-големия търговец на втечнен природен газ в света и основен производител на петрол, конкурирайки се с Exxon Mobil за позицията на най-голяма международна петролна компания.

Сделката на стойност около 70 млрд. долара, която е най-голямата в сектора от десетилетие насам, вече получи задължителните и безусловни одобрения от Австралия, Бразилия и Европейския съюз.

Миналия месец източници на Ройтерс съобщиха, че китайското министерство на търговията е наложило натиск върху Shell да предложи по-добри условия по дългосрочните договори за доставки на втечнен природен газ, след като най-големият енергиен потребител в света е изправен пред огромно пренасищане през следващите пет години.

От обявлението на придобиването на 8 април насам, когато петролът беше на цена от около 55 долара за барел, Shell трябва да се бори със срив на цените на петрол и опасенията на инвеститорите по финансовите измерения на сделката на фона на продължителния период на ниски цени на енергията.

В търсене на „по-устойчив и конкурентен“ бизнес англо-холандската компания намали планираната инвестиционна програма на комбинираната група, осъществи икономии за 3,5 млрд. долара и обяви планове за освобождаване на активи за 30 млрд. долара, за да плати за придобиването, докато в същото време продължи да изплаща дивидент.

След получените регулаторни одобрения Shell и BG обръщат фокуса си към акционерите и в рамките на няколко седмици ще публикуват проспект с информация по сделката и промените в структурата на дяловете. Ще бъдат обявени и дати за общи събрания, на които да бъде гласувана сделката.

„Сега ще търсим одобрението от акционерите и на двете страни, стремейки се към приключване на сделката в началото на 2016 г.“, заяви главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Бюрден.

Сливането на двете компании се планира от обща комисия през последните месеци, но може да срещне някои трудности, тъй като малките и сравнително пъргави операции на BG се сливат с много по-голямата структура на Shell.

Сделката ще доведе и до съкращаване на персонала, тъй като 5000 работни места от BG се припокриват със служители на Shell.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още