IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер призова за по-силна роля на Европейската комисия в еврозоната

Председателят на ЕК поиска от европарламента да одобри пакет от мерки за задълбочаване на икономическата интеграция

16:44 | 15.12.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер заяви пред членовете на Европейския парламент (ЕП) във вторник, че тяхната подкрепа е от съществено значение за спасяването на еврозоната и ги призова да одобрят по-силната политическа роля на Брюксел за управление на валутната зона, съобщава POLITICO.

Дебатът на комисията и парламента се фокусира върху пакет от предложения, които ако бъдат приети, ще дадат на комисията повече правомощия и ще задълбочат икономическата интеграция. Парламентът ще гласува мерките в четвъртък.

„Еврото е политически проект и това означава, че се нуждае от контрол“, каза Юнкер. „Нуждаем се този парламент да бъде наш силен партньор в това“.

Юнкер отхвърли идеите за технократично управление на еврозоната, твърдейки, че икономическите и парични въпроси са политически и се нуждаят от демократичен контрол. „Всички те са политически решения, които се нуждаят от политическата комисия, която да отговаря със своите действия пред парламента“, каза той.

През юли шефовете на комисията, Европейския съвет, Еврогрупата, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейския парламент издадоха „Доклад на петимата председатели“, който защитава завършването на Икономическия и паричен съюз като начин за преодоляване на колебливите икономики на ЕС.

Комисията след това представи конкретни предложения през октомври. Те включват създаването на единно представителство на еврозоната в международните институции, както и мерки като схема за гарантиране на депозитите – която ще предоставя ограничена защита в случай на фалит на банките, за да укрепи банковия съюз, както и стъпки към евентуален финансов съюз.

„Използваме икономически инструменти, за да работим за икономически съюз, банков съюз и политически съюз“, каза Юнкер.

Председателят на комисията добави, че добре знае „недостатъците“ при управлението на еврозоната преди поемането на поста, намеквайки за непопулярността на реакцията на комисията към финансовата криза. Той добави, че „е решен да направи нещата различно“.

В рядко своя изявление пред ЕП председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум също поиска от членовете да гласуват в подкрепа на предложенията на комисията.

„Това е най-сигурният начин да отговорим на все още неприемливо високите нива на безработица и наследения дълг сред страните“, каза той. „Това е единственият начин да запазим нашия европейски социален модел“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
ЕК не заслужава абсолютно никакво доверие и роля в ЕЗ или извън нея. Само да цитирам Юнкер: "Европа е континент, населен с бежанци" или "Европейците трябва да се научат да живеят с опасността от терористични актове, за да подкрепят идеалите на ЕС за свобода на придвижване." Освен това Юнкер е замесен в данъчни измами за стотици милиарди евро. ЕК тотално конпроментирана институция и нейните правомощия трябва да се орязват, а не разширяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още