IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на въгледобивната индустрия във Великобритания

В петък Кралството затвори последната си подземна мина Келингли

11:04 | 18.12.15 г. 5
<p>
	Мината Келингли преди изключването на светлините ѝ.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Мината Келингли преди изключването на светлините ѝ. Снимка: архив Ройтерс

Преди стотина години над един милион мъже изкарват прехраната си, копаейки въглища дълбоко под повърхността на Обединеното кралство. Считано от днес в страната техният брой се свежда до нула, пише Bloomberg.

Последната подземна въглищна мина във Великобритания затваря в петък, слагайки край на индустрия, която помогна на Кралството да се превърне в свръхсила през 19-ти век. Въпреки че подземната въгледобивна минна индустрия се бореше със смъртта си от 80-те години на миналия век насам, сривът на цените на въглищата и ускоряващата се битка с климатичните проблеми я докара до ръба.

Келингли Колиери, в близост до Лийдс в Западен Йоркшир, ще бъде затворена днес след затварянето на мината Торсби в Нотингамшайър през юли. Въгледобивната индустрия в Обединеното кралство сега ще се състои от няколко открити мини, които ще произвеждат около 8 млн. тона гориво на година. Британското производство удря рекордните 292 млн. тона през 1913 г.

Макар че в Кралството въглища се добиват още отпреди римското нашествие, индустрията наистина се изстрелва нагоре по време на индустриалната революция. От зората на 20-ти век има над 3000 подземни мини, разположени от Южен Уелс до Йоркшир.

Обединеното кралство, което е внесло 42 млн. тона въглища миналата година, се опитва да се отърве от най-мръсните въглищни електроцентрали, заменяйки ги с ядрени или газови, за да се пробва да балансира намаляването на въглеродното замърсяване с нуждата да се защитят потребителите от повишаващите се цени. Въглищните заводи, които не са оборудвани с механизми за улавяне на емисии, ще бъдат затворени до 2025 г.

Освен че губи подкрепа от правителствата по света, въгледобивната индустрия е потисната от възхода на евтиния шистов газ, който опустоши цените. Производителите по света затварят мините си, а американските въглищни производители Alpha Natural Resources Inc., Patriot Coal Corp. и Walter Energy Inc. са потърсили защита от фалит тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
В цяла Великобритания пресата от години говори за затварянето на въгледобивните мини заради директиви от Брюксел. Newcastle беше като нашия Перник и около града лежат най-големите залежи от въглища в Европа. А енергията генерирана от въглищата е между 5 и 10 пъти по-евтина от слънчевия и вятърния ток. В тези мини в миналото са работели десетки хиляди хора и реално от тези мини е започнала за пръв път в света индустриалната революция в Британската Империя. Аз се надявам, че UKIP ще спечели референдума, защото ЕС реално е същинска подигравка към нациите в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 8 години
чукча платен писател...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
mrynmryn
преди 8 години
Аз в статията не видях да споменават ЕС и че по някакъв начин, той ги е накарал, да ги затворят... Все пак - чукча писател, не читател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 10
studioaa
преди 8 години
Много прибързвате с изводите. Предстои референдум за излизане на страната от ЕС и след победата мините ще бъдат отворени отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още