IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Будапеща: Австрия бърка солидарността с глупостта

Солидарност означава да помогнеш на хората в опасност там, където живеят, смята унгарският министър на външните работи Петер Сиярто

09:01 | 21.12.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Будапеща: Австрия бърка солидарността с глупостта

Унгария обвини Австрия, че бърка солидарността с глупостта, след като Виена заяви, че европейските страни, които не поемат своята част от бремето при разпределението на бежанците по европейските квоти, трябва да бъдат наказани със санкции, предава AFP.

По-рано австрийският канцлер Вернер Файман заяви, че страните в ЕС, които не сътрудничат на програмата за разпределяне на бежанците по квоти и са получили повече пари, отколкото са похарчили по тях, ще трябва да ги върнат.

„Австрийският канцлер не прави разликата между солидарност и глупост“, заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто.

„Солидарност означава да помогнеш на хората в опасност там, където живеят, и да им помогнеш да се върнат по домовете си, след като приключи конфликтът. Глупост е да позволиш на стотици хиляди хора – милиони – да влязат в Европа без никакъв контрол“, каза още Сиярто.

Според него европейските политици използват изнудване, за да докарат още мигранти на стария континент, след което ги разпределят чрез система от задължителни квоти.

По-рано в интервю за вестник Oesterreich Файман заяви, че би предпочел през следващата година да види по-малко бежанци в своята страна. Той счита за необходимо да се увеличи броят на репатрираните хора, които не са „истински бежанци“.

„Ние не можем да действаме така сякаш всички бежанци имат основания да търсят убежище. Трябва да се засили репатрирането“, каза канцлерът. Според наблюденията му, 95% от бежанците по някакъв начин са преминали през територията на Австрия. В същото време, според Файман, през 2016 година ситуацията може да се усложни, защото „не е възможно да се знае как ще се развие ситуацията в Сирия“.

Всичко за бежанската вълна можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 11 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
Това открай време са реалните мотиви на ПЕС, по-рано на социнтерна, да подкрепя имиграцията в ЕС. Единствените които масово гласуват за левите партии навсякъде, са социално-зависимите. Тяхната издръжка обаче не се поема от "левите", а се натоварва на гърба на работещите и бизнеса, което води до увеличаване на демотивацията особено сред младите, стремеж към укриване на данъци и осигуровки от страна реалния бизнес и т.н.Докато публично не се обсъди този проблем, с "прогреса" на "левите" партии чрез създаване на паразитиращи електорати, страните в ЕС и самият ЕС нямат реално бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 12
MZ/X
преди 8 години
Реалните мотиви на унгарсците, защо не искат бежанци се показаха в едно интервю на Виктор Орбан преди няколко дни. Най-големият проблем на унгарския премиер с бежанците е, че ако ги приеме, те ще станат избиратели на левите партии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Добре че в Европа има политици като Виктор Орбан и Петер Сиярто.Думите на Сиярто са истината, точно в десятката.Европейските политици само използват струната на солидарността и взаимопомощта но всъщност лъжат за истинските си мотиви, за политиката на ЕС относно бежанците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 8 години
Големия въпрос е нашите стабилни смешници що мълчат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 8 години
Големия въпрос е нашите стабилни смешници що мълчат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
По-откровенно изказване на един външен министър за бежанската криза трудно може да се направи. Харесва ми. На фона на задушаващата "полтическата коректност", това е като глътка свеж въздух.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още