IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина готви данъчни облекчения за инвеститори

Правителството опитва и да не повишава корпоративния данък в следващите седем години

09:31 | 09.01.16 г.
Атина готви данъчни облекчения за инвеститори

Гърция подготвя законопроект за стимулиране на предприемачите чрез данъчни облекчения, съобщава "Катимерини". Предложението се подготвя от икономическият министър Йоргос Статакис и ще бъде представено за обсъждане в следващите дни.

Допълнително ще се ускорят действията на властите по предишна мярка в подкрепа на бизнеса за получаване на банково кредитиране. Близо 4 хил. проекта бяха одобрени за подпомагане по мярката през годините, но досега държавата не е направила нищо, въпреки обещанията, а бизнесът изтегли заеми на стойност около 600 млн. евро, припомня още гръцкото издание.

Само преди дни германският Südwest Presse коментира, че бизнесът напуска Гърция в търсене не само на по-ниски данъци, но и на по-голяма сигурност и възможности за намиране на финансиране. Южната ни съседка разочарова не само гражданите, но и компаниите със затварянето на банките и фондовата борса през лятото, а и заради продължаващия капиталов контрол. България е една от дестинациите, които компаниите проучват в търсене на по-подходящи условия за развитие на бизнеса. 

Сега Статакис коментира, че правителството ще запази без промяна корпоративния данък в следващите седем години. От началото на 2016 година данъкът за бизнеса се повишава от 26% до 29 на сто.

Въпреки повишението на данъците и готвеното увеличение на осигуровките като част от пенсионната реформа обаче статистиката в южната ни съседка показа ръст на бизнесдоверието през декември. Стойността на индекса достига 87,1 пункта, след 86,5 пункта през ноември. Нивото обаче е значително по-ниско от записаните през декември 2014 година, тоест месец преди идването на власт на Сириза, 99,1 пункта.

Въпреки това, налице е стабилизирането на страната в последните месеци на 2015 година.

Междувременно зам.-финансовият министър Трифон Алексиадис коментира пред парламента в страната за възможността да не бъде увеличаван данък добавена стойност (ДДС) за гръцки острови, които са приели голям брой бежанци, посочва Greek Reporter.

Доскоро гръцките острови се радваха на редуцирана ставка по данъка като част от мерките за стимулиране на туризма в страната. От 1 октомври 2015 година обаче мярката беше премахната за шест "богати" острова - Миконос, Наксос, Парос, Санторини, както и Скиатос и Родос.

Премахването на облекченията беше поискано от кредиторите на Гърция. За останалите обитаеми острови на Гърция ставката ще бъде повишена на две вълни - от средата на 2016 година и от началото на 2017 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още