IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия запазва максималния си кредитен рейтинг

Страната може да се справи с бежанския наплив, коментират от кредитната агенция Fitch

09:54 | 09.01.16 г. 6
Германия запазва максималния си кредитен рейтинг

Германия запазва отличния си кредитен рейгинг по държавния дълг, съобщава БТА, позовавайки се на информация на DPA.

Две рейтингови агенции вече потвърдиха становището си, че Германия заслужава рейтинга си "ААА". Fitch Ratings даде максималния рейтинг на най-голямата икономика в Европа със "стабилна" перспектива. Подобно е становището и на Standard & Poors.

Fitch посочи, че Германия разполага с адекватни финансови ресурси, за да се справи с бежанския наплив, и прогнозира икономически растеж за 2016 година от 1,9 процента.

Рейтинговата агенция прогнозира също, че федералният бюджет на Германия за тази година ще бъде балансиран, след като през 2015 година отчете излишък.

Standard & Poors от своя страна определя Германия като модерна, диверсифицирана и конкурентноспособна икономика, като федералното правителство провежда предпазлива фискална политика.

В петък инвестиционната банка Goldman Sachs предупреди, че икономиката на Европа е застрашена именно от бежанската вълна и от политическата нестабилност. Германия също беше посочена като една от страните, за които има опасност от разклащането на политическата стабилност, а причината за това са повече от 1 млн. бежанци, които пристигнаха в страната през 2015 година. 

Германският канцлер Ангела Меркел е остро критикувана за политиката й към мигрантите както от опозицията, така и в редиците на собствената си партия. 

Снощи на партийно заседание в Майнц Меркел призна, че броят на пристигащите в Германия бежанци е намалял, но продължава да е прекалено голям. "Сега пристигат значително по-малко, отколкото преди, но продължават да са прекалено много", посочи тя, цитирана от ТАСС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
contra2
преди 8 години
Вярно е това, което казва studioaa, но точно затова ЕС не може да се лиши от щедрите руски клиенти. Много им липсват и то във всички браншове - и луксозни стоки, и туризъм, и пазара на имоти,че и инфрастуктура за газа. Да, комлексно е положението. Като прибавим и имигрантския кошмар - виждам как Германия ще започне приближаване към Русия и Иран, т.е. решаване на сирийския проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Иранския пазар реално е миниатюрен, за да компенсира по-слабия износ за Китай и слабия юан. Реално много малка част от иранците < 5% могат да си позволят скъпите немски стоки, понеже иранците са 2 пъти по-бедни даже от българите. Според мен загубите от Китай ще бъдат около над десетократно от печалбите на иранския пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Точно сега тъпанът на пропагандата трябва да се чува най силно...щото ситуацията е кафява ! Кредитните агенции правят пачки сега !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
contra2
преди 8 години
до studioaa: Забравяте Иран! Натам са се запътили, ама може да им мине котка път, защото май всички искат да правят бизнес с Иран. Може би и затова ще се опитат да оправят нещата със Сирия, за да им потръгне бизнеса. И разбира се - Русия. Затова аз си мисля, че идва краят на Меркел ! И началото на нещо по-разумно. Но тя има слава на тефлон, така че може пак да се извърти госпожата. Лошо идва, ако Х.Клинтън стане президентка. Тогава много лошо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Представената прогноза за ръст от 1.9% за 2016 е меко казано ултра-оптимистична. Въпросът е, че няма откъде да дойде този ръст - в САЩ VW е притиснат до стената от съдебни дела, а китайската борса е очевидно пред спукване на гигантски спекулативен балон. За да тръгне нагоре немската икономика износът на страната трябва рязко да нарасне на съвсем нови пазари, защото на нито един от вече овладените пазари няма как да има ръст в търсенето на немски стоки: къде заради глоби и скандали, къде поради липса на пари от загубени на борсата инвестиции. Проблемът е, че тази планета няма такива пазари с платежоспособно търсене. Според мен реалистично немската икономика ще се охлади значително след втората половина на 2016, износът ще спадне силно за страните извън ЕС, а VW ще иска спасителен план по някое време. Заради тези събития ръстът на Германия ще бъде от -0.8 до +0.4 %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още