IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК позволи съвместен контрол върху Saipem от страна на Eni и FSI

Saipem беше един от изпълнителите на "Южен поток", а по-късно - и на "Турски поток"

16:02 | 12.01.16 г.
ЕК позволи съвместен контрол върху Saipem от страна на Eni и FSI

Европейската комисия даде разрешението си за съвместен контрол на Saipem от страна на Eni и Fondo Strategico Italiano (FSI). И трите компании са от Италия, посочват в съобщението си от Брюксел.

FSI съобщи за планираната сделка в края на октомври 2015 година. На сайта на фонда беше съобщено, че закупува 12,5% от дела на Eni в Saipem на стойност 463 млн. евро. 

Проверката на ЕК е показала, че продажбата няма да доведе до пазарни изкривявания. На всички сектори на пазара, на който оперират трите компании, има достатъчно на брой активни компании, които гарантират и наличието на конкурентна среда. По тази причина и осъществяването на съвместен контрол беше допуснато от Брюксел. 

Saipem е един от големите играчи в областта на изграждането на съоръжения и инфраструктура за петролната индустрия в Европа. Компанията беше наета за изпълнител на водната част на газопровода "Южен поток", а по-късно - и за "Турски поток".

През 2015 година "Газпром" развали договора си със Saipem, по който трябваше да плаща милиони долари в изчакване да бъде дадено разрешение на строителните работи по проекта "Турски поток".

От Брюксел уточняват, че FSI е холдингова компания, която инвестира директно или индиректно в компании, които са от "изключителен национален интерес" в Италия. Eni от своя страна е активна в сектора на търсене и търговия с петрол и природен газ.

Компанията беше един от акционерите в "Южен поток" с дял от 20%. През изминалата година "Газпром" изкупи дела на италианската компания в съвместната проектна компания, натоварена с изграждането на газопровода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още