IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не всичко е позитивно за гръцката туристическа индустрия

През 2016 година туристите ще търсят преди всичко сигурност, коментират гръцките туроператори

13:12 | 15.01.16 г.
Не всичко е позитивно за гръцката туристическа индустрия

Макар и 2015 година да завършва с рекорди в туристическия сектор, от Асоциацията на гръцките туристически агенции посочват, че не всичко е позитивно. Данните за посещенията на чуждите граждани в страната например показват ръст само в определени региони.

Туризмът в Атина процъфтява - с 22,6% повече са преминалите през терминалите на летището в столицата. В региона обаче ръстът е едва от 0,7 на сто. За о. Крит дори има спад на пасажерите с 0,8%, а за Пелопонес - с над 12 на сто.

Така политическата и икономическата нестабилност в Гърция са засегнали туристическия сектор, ограничавайки ръста на приходите, записан в началото на годината, обяснява председателят на туристическата Организация Андреас Андреадис пред "Катимерини".

Според него сигурността ще бъде първото условие, търсено от туристите през 2016 година. По тази причина и в Турция вече отчитат отлив на ранните записвания с 20% след последните терористични атаки в страната. В същото време заявките за летния туристически сезон в Испания са много силни.

И двете държави са сериозен конкурент на Гърция, посочват от сектора. В същото време записванията от чужбина за лятото в южната ни съседка са все още вяли и ръстът спрямо 2015 година е минимален.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още