IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК може да разреши временно прекратяване на Шенген за 2 години

Почти две трети от мигрантите, пристигнали в ЕС през декември, не отговарят на изискванията за предоставяне на убежище

17:48 | 26.01.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Временен граничен контрол на границата между Франция и Германия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Временен граничен контрол на границата между Франция и Германия. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) може да се съгласи на суспендиране (временно прекратяване, б. ред.) на Шенгенското споразумение за период до 2 години, съобщава онлайн изданието euractiv.com, като се позовава на съобщение на Комисията.

Брюксел посочва също, че почти две трети от имигрантите, пристигнали в Европейския съюз (ЕС) през декември, не отговарят на изискванията за предоставяне на убежище, защото не идват от зони с конфликти, допълва изданието.

Заради бежанската криза някои европейски държави въведоха мерки за граничен контрол. Швеция, Дания, Германия, Франция и Австрия суспендираха Шенген за период от шест месеца. Норвегия, която не членува в ЕС, но е част от Европейското икономическо пространство, също въведе временни мерки за граничен контрол, а Полша обмисля подобна стъпка.

В понеделник вътрешните министри на държавите от ЕС призоваха ЕК да удължи времето, за което страните могат да суспендират Шенгенското споразумение за пътуване без гранични проверки.

Днес от Брюксел коментираха, че ситуацията не е чак толкова сериозна, за да се стигне до по-дълъг период на граничен контрол, но че се проучва тази възможност.

„Знаем, че миграционните потоци няма да затихнат скоро и с промяната на времето вероятно ще се засилят. Ако ситуацията не се промени, същесвува обосновка с цел запазване на сигурността за въвежданена вътрешен контрол, ако външните граници не се контролират ефективно“, коментира говорителят на ЕК Наташа Бетрауд.

Първият вицепредседател на ЕК Франс Тимерманс междувременно коментира пред холандски вестник икономическите имигранти. Според данните на европейската гранична агенция Фронтекс около 60% от имигрантите, пристигнали в ЕС през декември, не се квалифицират за убежище, защото не идват от зони с конфликти.

Тимерманс се позовава на данните, за да подчертае необходимостта от ефективна обща политика по връщане на имигранти.

На вчерашната среща на вътрешните министри, която се състоя в Амстердам, двама представители на Гърция, пожелали анонимност пред медията, са коментирали, че са направили няколко опита да връщат имигранти обратно в Мароко и Пакистан, но без успех.

Повече за бежанската вълна четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
...тъй , август когато писах за лай.няния порой дето ше залее Европа зинаха насреща един куп евроориентирани прогресивни орица като равновесие , кандид и разбира се мз то. Сега нещо намаляха изявите на въпросните личности. Сега вече не е време за селфита !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още