IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългият път към дома

Заради липсата на перспективи за реализация и културни различия много от бежанците в Германия решават да се върнат обратно

10:43 | 25.01.16 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През октомври Амер – 30-годишен жител на сирийската столица Дамаск, продава цялото си имущество и заедно със семейството си тръгва към Германия в търсене на по-безопасен живот. Четири месеца по-късно той иска да се върне в родината си, която все още е раздирана от война, пише Wall Street Journal.

След като пристигнал в Германия, Амер се сблъсква с реалността. Вместо къща и пари, които се надявал да получи, за да стартира малък бизнес, той обитава бедна стаичка в стара административна сграда, превърната в убежище за бежанци. Затова той си събира багажа, за да пътува обратно.

„Дойдох в Германия, защото всички казваха, че тук е раят. Сега съжалявам за решението си“, коментира Амер.

През миналата година 1,1 млн. имигранти, предимно от арабски произход, пристигнаха в Германия, за да се спасят от война и икономически затруднения. Властите в страната едва се справят с настаняването на потока от хора, а канцлерът Ангела Меркел се сблъсква с нарастващото обществено напрежение заради бежанския поток, особено след нападенията в Кьолн и други градове на Нова година.

Много от пристигналите установяват обаче, че страната не отговаря на техните често нереалистични очаквания. Те не получават кой знае какви помощи, нямат добри перспективи за намиране на работа, сблъскват се с лошо отношение в офисите на имиграционните власти и се оплакват от най-различни други проблеми – от „скучната“ храна на германците до отворените им нагласи за секса.

Някои наскоро пристигнали вече обмислят заминаване, което допълнително осветлява проблема на Германия с интеграцията на тези, които все пак ще останат, и тези, които продължават да прииждат към страната, отбелязва изданието.

По думите на Ангела Меркел най-добрият начин за интеграция на новодошлите е работата, но много от тях минават дълъг и труден път от временния подслон за бежанци до намирането на жилище и подходяща заетост.

Икономисти предупреждават, че имигранти с недостатъчно знания и умения нямат много добри шансове някога да си намерят работа. И докато някои политически лидери смятат, че с вълната от бежанци Германия може да запълни дългогодишните дупки на пазара на труда, критиците на политиката на „отворени“ граници смятат, че имигрантите ще се превърнат в дългосрочно бреме за данъкоплатците в страната.

Заради дългия период от време, който отнема на новодошлите да напуснат бежанските лагери, да се устроят и да научат език, както и да доведат семействата си, някои от тях се отказват.

Няма официална статистика колко от пристигналите в Германия бежанци напускат страната. Имиграционните власти в страната поддържат само данни за бежанците, напуснали по програми на Международната агенция по миграция, която покрива разходите на хората в невъзможност да платят сами, за да се приберат у дома.

През миналата година общо 37 220 души са напуснали Германия по линия на такива програми. През 2014 г. броят им е бил 13 574 души. Повечето от тях са хора от Балканските страни, които нямат големи шансове да получат убежище, но се наблюдава и нарастващ брой иракчани, които също се отправят към дома.

За сирийците завръщането у дома е по-сложно. Към момента те не могат да ползват парична подкрепа за пътуване обратно заради сигурността в родината им. Това обаче не спира някои от тях да тръгнат обратно сами. Някои от тях тръгват и към съседни на Сирия държави – например Турция или Йордания, където има и други големи групи сирийци, потърсили убежище от войната.

Понякога някои от бежанците в Германия просто изчезват, тъй като се срамуват да признаят, че са взели грешно решение, като са дошли в сърцето на Европа. Други пък не могат да свикнат с културните различия и това е основната причина да поискат да се върнат обратно.

Още по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 3
redcretin
преди 8 години
Стига писка ся, поемай ги в БГ :) Кат говорех, се смя - ха смей се де :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis21
преди 8 години
Никое правителство, никои Европейски граждани, НЕ искат Азиатско-Африканска *** в Европа, която не подлежи на дресиране.Единствено Меркел и Юнкер ги искат в Европа.Германия ако иска работна ръка, я има достатъчно в Украйна, Молдова, Черна Гора, Македония, Русия.Германия защо позволи толкова години, ние плюс тези страни по-горе да нямат достъп по пазара им, а се напълни със 7 милиона турци ???Нещо има гнило в немските правителства досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 8 години
Добре де а може ли един българин да повярва на всичките глупости написани в статията - През годините колко глупости бяха изписани по западните вестници за българите и за България базирани на разказа на една лелка дето им разказала.От Германия никой няма да си тръгне доброволно докато им дават по над 1000 евра на месец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 8 години
Хихихи... Така ще е! От Уол Стрийт Джърнал щом го казват...! Останалото е руска пропаганда! хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 4
power grid
преди 8 години
Инвестора айде стига евтина пропаганда.Ще си тръгне тоя ама друг път.Не бъркайте желаното с реалностите.Първо тоя не е дошъл по собствена воля и не може да и тръгне без заповед.С такива евтини номера няма да изгоните емигрантите от Германия а пък ако си мислите че някой вярва на това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 5
misanthrope
преди 8 години
Не точно Мави, не точно. Аз не предлагам да ги карат да работят, а да им осигурят работа и да не им дават пари без да работят. Освен това, при комунистите не беше задължително да работиш, а да се водиш на работа, ако сфащаш тънката разлика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 8 години
Това с лопатата го правеха за последно лошите комунисти. Да не ти е домъчняло за държава с ред? хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
И да, преди години имаше в шоуто на Слави един монах, дето бил брокер на Wallstreet, ама изтрещял, дошъл си в България, отишъл в манастир и сега гледа биволици. Та.. той казваше така. В манастира, всеки е добре дошъл. Ако дойдеш, първия ден, ти си ни гост. Ще те нахраним, ще те напоим, ще ти постелем да спиш. Втория ден, също си ни гост. На третия ще ти дадем една лопата и .....Та така следва и с бежанците, не помощи да си седят и да жулят кафенце и да се заглеждат по местните жени, а първи ден, втори ден, на третия по една лопата и ... има какво. Пътища, сняг, строежи, ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Ааа много яка статия. Е това ме изкефи макс"Вместо къща и пари, които се надявал да получи, за да стартира малък бизнес, "Значи това са "мигрантите" бягащи от заплаха за живота си? Надявал се нашия да получи къща и пари. А БМВ 5ца и една стройна,руса германка със зестра не се ли надяваше да получи?Тоя е некой ментак бежанец. Хората, които наистина бягат от Сирия, са благодарни да имат къде да спят на топло, 8 часа, без да се страхуват че ще им гръмне снаряд в стаята или че ще влезе поредния обезумял джихадист да му резне главата или пък поредния "съюзнически" самолет, който е помислил жилището му за джихадистка база,ще изсипе няколко тона бомби отгоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
и.з.-мет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още