IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Нужен ни е нов План Маршал за решаване на бежанската криза

Време е за обединена Европа, коментира от своя страна гръцкият премиер Алексис Ципрас в дискусия за бъдещето на общността в Давос

18:02 | 21.01.16 г. 14
<p>
	Бъдещето на Европа беше обсъдено в Давос. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Бъдещето на Европа беше обсъдено в Давос. Снимка: Ройтерс

Решаването на бежанската криза ще коства милиарди, които трябва да бъдат инвестирани в съседните на Сирия региони, коментира германският финансов министър Волфганг Шойбле по време на панел, посветен на бъдещето на Европа, на Икономическия форум в Давос.

Той е категоричен, че се нуждаем от нов План Маршал за засегнатите от бежанската вълна региони.

Шойбле изрази и своята подкрепа за страните, които поемат най-сериозния натиск от потока - Италия и Гърция, пише АР. Тук германският министър среща рядка подкрепа от страна на гръцкия премиер Алексис Ципрас, коментира от своя страна германското издание Handelsblatt.

"Ако искаме европейска солидарност, трябва да постигнем споразумение за споделяне на общите ни граници", каза гръцкият министър-председател в изказването си в същия панел. Ципрас коментира, че е нужна подкрепа не само за първите държави по пътя на бежанците, но и за приемащите държави като Германия.

Между шест и осем седмици е срокът, който има Европа за справяне с проблема, смята пък холандският премиер Марк Рюте, чиято държава е ротационен председател на ЕС до средата на годината. Рюте отбеляза още, че никой не говори за край на Шенгенското споразумение.

Според него от ключово значение за справяне с кризата са споразумението с Турция, изграждането на т.нар. "горещи точки" в Гърция и Италия, където да се регистрират бежанци и да им се снемат пръстови отпечатъци, и плановете за разселване на имигрантите.

Френският премиер Мануел Валс посочи и тероризма като част от заплахите за бъдещето на Европа.

По отношение на икономическите рискове за Стария континент различията между Шойбле и Ципрас си остават, допълва още Handelsblatt. Гръцкият премиер коментира и Международния валутен фонд (МВФ) в третата спасителна програма за Гърция. Според него ЕС може и сама да се справи с кризата, но Атина ще приеме доводите на европейските партньори за ролята на Фонда, допълва още Ройтерс.

Шойбле пък беше категоричен, че МВФ е част от споразумението още от самото му подписване и искането за промяна би било като "влизането със запалена свещ в стая, пълна с динамит".

"Не съм на мнение, че трябва да стоим вечно в мрака. Най-доброто решение е да премахнем динамита от стаята преди да запалим свеща", отговори му гръцкият премиер. 

По отношение на пенсионната реформа Ципрас коментира пред участниците в Икономическия форум, че едва ли намаляването на пенсиите в страната ще даде резултат след 12-те орязвания на пенсиите  от 2010 г. насам. Без да коментира конкретно пенсионната реформа, Шойбле препоръча на Атина да се придържа към споразумението, което е постигнала с останалите европейски държави, допълва още Ройтерс.

"Не е времето да говорим за Brexit (излизането на Великобритания от ЕС - бел. ред.) или за Grexit (излизането на Гърция от еврозоната - бел. ред.). Нужна ни е обединена Европа", коментира в заключение Алексис Ципрас, допълва Handelsblatt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
contra2
преди 8 години
Ама и Ципрас не е балама - ще използва трудния момент, в който се намираме всички в ЕС, за да прави ревизия на споразумения, заради които ни надуха главите 3-4 години и то по гръцка вина!! И това ако не е наглост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Когато демокрацията се провали, единствения изход е насилието и войната. Диктатурата само прави насилието неизбежно. Недемократично управление легитимира съществуването на недемократична опозиция, която може да свали управлението с преврат, бунт или дори гражданска война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Когато демокрацията ос.ере положението , диктатурата идва да почисти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Айдеее - най-накрая си признаха какво всъщност искат да се случи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 8 години
Крайно време е хора които не могат да вземат адекватни решения относно собственото си бъдеще да стоят далече от властта и да не се избират на подобни позиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
ЕС няма никакво бъдеще в сегашния си формат и ничие лидерство няма да го спаси. Единствената надежда за него да продължи да съществува като организация е ликвидиране на европейския парламент, европейската комисия и европейския съд и връщането на всичките им права в ръцете на националните правителства, които са демократично избрани. Така ЕС ще продължи да съществува, но само като свободна търговска зона и федерална Европа никога няма да бъде създадена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
supertrader
преди 8 години
Те създадоха Путин, той е тяхна рожба. Авторитаризма ражда национален нихилизъм, той в крайна сметка вижда сметката на държавите в които се възцари. ЕС ще се оттърве от тия, те трябва да го разберат и да спрат да се напъват да управляват авторитарно - демократично. Не може някаква си Меркел да казва какво ще става по толкова важен въпрос и да налага приемането на незаконно - престъпно нахлуващи тълпи граждани от феодални държави в европейските страни.Възможно е да се наложи физическото отстраняване на такива лидери в Европа.Последното нещо от което Европа се нуждае е властта да се концентрира в ръцете на отделни личности, управленските решения в Европа трябва да се вземат колективно след щателно обсъждане на всички техни аспекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
supertrader
преди 8 години
ЕС няма нужда от тоталитарното, авторитарно управление на немските лидери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
fri
преди 8 години
Защо ли и Шойбле, и Меркел ми наподобяват на членове на една друга (забранена вече) партия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
fri
преди 8 години
wikipedia :по предложение на председателя на партията Волфганг Шойбле от 7 ноември 1998 година Меркел е назначена на поста главен секретар на партията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още