IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама обеща на Меркел подкрепа за бежанската криза

Американският президент и германският канцлер се обединили около мнението, че конфликтите в Сирия и Украйна може да бъдат решени само с политически средства

08:18 | 22.01.16 г. 5
<p>
	Барак Обама и Ангела Меркел. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Барак Обама и Ангела Меркел. Снимка: архив Ройтерс

Президентът на САЩ Барак Обама обеща на германския канцлер Ангела Меркел съществена подкрепа за смекчаване на бежанската криза в Близкия изток и Европа, предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на германското правителство Щефен Зайберт.

Двамата са разговаряли по телефона снощи. Меркел изложила целите на планираната за 4 февруари в Лондон донорска конференция за сирийските бежанци, на която тя ще е съпредседател.

Американският президент и германският канцлер се обединили около мнението, че конфликтите в Сирия и Украйна може да бъдат решени само с политически средства, съобщи още Зайберт.

Обама и Меркел обсъдили бежанската криза в Европа и се съгласили, че предстоящата донорска конференция в Лондон ще бъде шанс за стимулиране на международните усилия по въпроса, допълни Белият дом в комюнике.

В изявлението се казва, че "двамата лидери са се ангажирали да работят заедно през идните месеци, за да помогнат за оказването на закрила и за предоставянето на помощ на милионите хора, чийто живот бе преобърнат от войната".

Обама уведомил Меркел, че планира да организира среща на върха на лидерите, които ще участват в годишната сесия на Общото събрание на ООН през септември, за да издейства нови ангажименти за справяне с бежанската криза.

По-рано вчера германският министър на финансите Волфганг Шойбле призова от трибуната на Световния икономически форум в Давос да бъдат отпуснати милиарди евро на страните, граничещи със Сирия, припомня Ройтерс. Европа трябва да осъзнае, че уреждането на бежанската криза ще струва много повече, отколкото предвиждахме, подчерта той.

Меркел е подложена на засилващ се натиск да ограничи мигрантския наплив в Германия, който достигна миналата година 1,1 милиона души, отбелязва Ройтерс. Кризата подкопава популярност на германския канцлер и увеличава подкрепата за антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
"Меркел е подложена на засилващ се натиск да ограничи мигрантския наплив в Германия, който достигна миналата година 1,1 милиона души, отбелязва Ройтерс."Цялата статия е гола вода...само туй изречение казва , че е имало пазарлък около съдбата на бабиерата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
nuclear power plant
преди 8 години
Tия двамата явно са били на *** сватба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
nuclear power plant
преди 8 години
Tия двамата явно са били на *** сватба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
многодобре
преди 8 години
...обещава подкрепа и сигурно и "нашепва" да продължи досегашната си политика към бежанците....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
да и докара още сигурно да и дигнат GDPто .... а то има бая в склада не е като да нема .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още