IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия затяга правилата за предоставяне на убежище

Въвежда се двугодишна забрана за бежанците да се събират със семействата си и ще се ускори депортирането на кандидатите с отхвърлени молби

22:56 | 28.01.16 г. 1
Германия затяга правилата за предоставяне на убежище

Управляващата коалиция в Германия се споразумя да затегне правилата за предоставяне на убежище, съобщава Ройтерс.

Компромисът е продиктуван от желанието на част от политиците да се спре притока на мигранти, след като през миналата година в страната пристигнаха над 1 млн. души, отбелязва информационната агенция.

Мерките включват двугодишна забрана за лицата, търсещи убежище, за събиране със семействата им и ускоряване депортирането на кандидатите за убежище, чиито молби не са одобрени, съобщи икономическият министър Зигмар Габриел, който обяви и споразумението.

Спорът за правилата за имиграцията създаде напрежение в управляващата коалиция, която включва Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел, Социалдемократическата партия на Габриел и Християнският съюз от Бавария.

И трите партии явно са готови да покажат на избирателите, че въпреки дълбокото разделение, правителството все пак ще постави под контрол бежанската криза преди общите избори през следващата година.

Новите правила са всъщност в процес на разработка от ноември миналата година. В тях е включена и програма за интегриране на бежанци, както и намаляване на финансовата подкрепа за лицата, търсещи убежище.

Канцлерът Ангела Меркел се е срещнала и с ръководителите на 16 провинции от Германия, които искат повече държавни средства за курсове по немски език, училищата, детските градини и полицията. Германските общини твърдят, че пристигналите през миналата година повече от 1 млн. души са натоварили бюджетите до краен предел и че не биха били в състояние да приемат повече хора, ако те продължат да прииждат със същите темпове.

Това е вторият пакет от мерки в областта на убежището, договорени от правителството на Германия. То прие първия пакет от по-строги правила за имиграцията през октомври миналата година.

Габриел посочи, че кабинетът цели да обезкуражи незаконната имиграция, но същевременно изразява готовност да приеме сирийски бежанци от лагерите в Ливан и Йордания.

Мароко, Тунис и Алжир обаче ще бъдат включени в списъка на безопасните държави, така че да се улесни изселването на нелегални имигранти от тези страни. Днес Мароко обяви междувременно, че ще приеме обратно свои нелегални имигранти от Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Ми еваларка на Мароко. Сега, всички, дошли без документи и твърдящи че са сирийци, да им се направи едно "разследване" което да установи че са мароканци, по едно мароканско тескере и айде ресто към Африка. Ако се отпусне на Мароко и некоя кинта в таа връзка, ще ги отнесат като *** блажен вестник
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още