IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безусловен базов доход за Швейцария?

Швейцарците ще решават през лятото на референдум дали на всеки гражданин да не се изплащат по 2 500 швейцарски франка

14:54 | 02.02.16 г. 135
Автор - снимка
Създател
<p>
	Привърженици на идеята демонстрират в Берн. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Привърженици на идеята демонстрират в Берн. Снимка: Ройтерс

Да работиш или да не работиш, за да оцеляваш? Това скоро може да не е тема за размисъл, поне в Швейцария.

Сега вече е ясна и датата. На 5 юни швейцарците ще гласуват на референдум предложение, според което всеки швейцарец ще получава 2 500 швейцарски франка (2 450 долара) месечно без значение дали работи, или не, пише в свой обзор Deutsche Welle.

Темата за безусловния базов доход е широко дискутирана от дълго време в Европа, но сега ще бъде подложена на сериозен дебат в Алпийската република. 

Принципът на безусловния основен доход e на всеки гражданин, от бедния клошар до милиардера, редовно да се изплаща определена сума без проверка или задължение за връщане, както и без доказване на работно място. 

Зад швейцарската инициатива, която инициира референдума, стои колоритен микс от различни групи от Базел, Цюрих, Берн и Западна Швейцария. Нейният най-виден представител е 49-годишният Даниел Хани, съсобственик на къща за културни сбирки и кафе в бивш банков офис в центъра на Базел, където е базирана и най-голямата група от организаторите. Те в голяма степен са действали независимо един от друг, въпреки съвместната инициатива, казва Хани. Дори и по време на горещата фаза на предизборната кампания те ще се консултират само неофициално, пише германското списание Der Spiegel.

Инициативата постоянно привлича общественото внимание. Когато през октомври 2013 г. в народното събрание на страната бяха внесени 126 хил. подписа в подкрепа на идеята за референдума, осем милиона монети от по пет сантима (0,05 франка) бяха изсипани от инициаторите на площада Bundesplatz в Берн.

Снимката от тази акция украсява корицата на книгата „Какво ще липсва, ако всичко е налице“, която се разпространява за референдума и която е написана от Хани заедно с 20 години по-младия германски икономист и философ Филип Ковче. Неофициално двамата са посланици на инициативата.

„Повечето хора всъщност искат да водят смислен живот. Може би ще решат да починат месец или три месеца след въвеждането на безусловния базов доход. След това обаче ще им омръзне и те ще се върнат на работа“, отбелязва в интервю за ТАСС Даниел Щроб, координатор на комитета по организиране на референдума. Той допълва, че всъщност 2 500 франка на месец е скромна сума за швейцарските стандарти и ще е трудно да се живее само с нея, ако не се работи.

Според резултатите от проведено по-рано допитване само 2 процента от хората възнамеряват да напуснат работа след въвеждането на безусловния базов доход, а 8 на сто не изключват такава възможност.

Щроб посочва, че точната сума на безусловния базов месечен доход, който ще могат да получават гражданите на страната, ако кажат „да“ на референдума, все още не е решена. Сумата ще бъде определена от закона и ще представлява „жизнено необходимото равнище" на средствата. Ако размерът на сумата бъде 2 500 франка за възрастни и 625 за деца, то за изплащането на безусловния базов месечен доход ще бъдат необходими около 200 млрд. франка годишно.

Според авторите на инициативата 70 млрд. франка могат да се вземат от сегашните социални и пенсионни държавни фондове, а останалите средства могат да дойдат от приходи от икономическа дейност.

Икономиката няма да претърпи катастрофа от такава реформа, посочва Щроб. Ако сега средната заплата в Швейцария е около 6 хил. франка, в бъдеще, като се вземе предвид безусловния базов месечен доход, тя може да възлиза на 3 500 франка. Сега брутният вътрешен продукт на Швейцария е 600 млрд. франка, а една трета от сумата може да бъде разпределяна между всички граждани, посочват инициаторите на референдума.

Одобрявате ли въвеждането на безусловен базов доход?

Да, защото всеки има право на поне минимални приходи
Не, защото това изкривява стимулите за работа
Нямам мнение
Общо 1935 гласа

Против въвеждането на безусловния базов доход е правителството. През декември той не бе подкрепен и от парламента. Според тях под заплаха може да бъде поставена сегашната система на социално осигуряване, а последствията трудно могат да се прогнозират.

Безусловният базов доход е критикуван често и от бизнеса, който не се радва на перспективата за увеличаване на данъците и намаляването на конкурентоспособността на швейцарската икономика. Профсъюзите пък са на мнение, че с бедността трябва да се води борба като се създават работни места и като се плаща достойна заплата, а не да се изплаща еднакъв за всички безусловен базов доход.

За последно идеята възбуди обществени дискусии през декември, когато се появи информация, че властите  във Финландия обмислят въвеждане на т.нар. Основен национален доход (безусловен базов доход) в размер на 800 евро, който да се изплаща месечно на всеки гражданин и да е освободен от данъци. Предложението е на държавната агенция за социално осигуряване (Kela) и то предполага този основен доход да замени всякакви други помощи. Тези 800 евро ще бъдат изплащани на всеки пълнолетен гражданин, независимо дали има други доходи, или не.

Темата за въвеждането на безусловен базов доход е широко дискутирана и в България. Според повечето критици, сред които и икономистът Стоян Панчев, подобен вид подпомагане изкривява стимулите за работа – големи групи от населението ще бъдат насърчавани да не работят, а да чакат управляващите да се грижат за тях.  Трябва да се отчете и цената на това преразпределние.  Въвеждането на ББД, или на минимална работна заплата от например 800 лв., ще доведе до затварянето на всички малки хотели и магазини, което означава огромна безработица. Бизнесът освен това ще си изнесе производството – в ЕС или извън него, смята Божидар Данев от БСК.

Сред застъпниците на идеята е Тони Баждаров, предприемач с 22-годишен опит в търговията. "ББД от една страна е спасителен пояс за всички хора. Ако човек не работи по една или друга причина – намира се в детска възраст или пък е пенсионер, той получава доход,  който му осигурява достоен живот. Но тъй като всички хора са равни, този доход се полага на цялото население, в това число и на работещите. От друга страна ББД е един пазар за стоките и услугите, които са включени в базовия пакет", каза той в по-ранно интервю за Investor.bg! 

Какво е Вашето мнение за въвеждането на ББД? Пращайте мненията си на info@investor.bg! Авторите на по-интересните материали, които публикуваме, ще получат книга на икономическа тематика!
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

118
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 8 години
не ме разбирай грешно, не защитатгавам тази идея защото тп си е форма експеримент и докато не се тества няма как да знаем колко е добре или зле... както моите така и твоите неща са предимно предположения.Аз по принцип не съм много фен на тази идея, по ми допада идеята за намаляването на раб. време, защото има още мегдан за растеж и при сегашната система
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
117
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 8 години
Това е бъдещето малко преди колапса на цивилизацията. В наш интерес е да не го допускаме. НО съзнавам, че съм единак и че реално няма да доживея този колапс. Съзнавате го и вие, затова ви е през оная работа какво ще стане с човечеството след 200 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
116
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 8 години
Това какво смяташ ти и какво е имала впредвид природата, когато те е докарала на този свят няма нищо общо. НА ВСИЧКИ организми им се налага да оцеляват. И другото за което говориш - ималои творчески професии. Представяш ли си човечество, което да е съставено от 80% творци? 10% поддържащи автоматизираните процеси и 10% управляващи процесите? Ти сериозно ли мислиш, че може да се живее в дисбаланс на професиите? Дори в момента се забелязва този проблем. В нашия град има един стругар. Когато една от машините ми се счупи аз отивампри него за ремонт, защото завода не предоставя части вече. Ако го няма? Вече няма железари и дърводелци. Почти няма и други занаятчии. Да отмират професиите не хубаво А НАПРОТИВ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
115
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 8 години
При избор "работи, който иска" какъв процен от населението ще ИСКА да работи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
114
rate up comment 1 rate down comment 2
deant
преди 8 години
то е важно на колко го продават,----при положение на свръх производство и свръх предлагане имаме фиксиран базов доход, на каква цена мислиш че можеш да продаваш?Имай впредвид, че около 80% от населението ще е предимно на базов доход. При това положение цените са МИНИМАЛНИ. НО ще се сблъскаме с дефицит на ресурси, като не говоря за петрол само, а и за всички останали материали, които няма как да се възобновят или рециклират на 100%. Да не говорим за отпадъка, който ще генерира смяната на стар продукт с нов и необходимостта това да става все по често, защото иначе линиите ще останат без работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
113
rate up comment 6 rate down comment 4
raul_castro
преди 8 години
Машините щели да ни хранят. Абе, тараланкоулу, тия машини нали трябва някой да ги плати. Някой, който плаща, за да получи печалба. Искате да накарате някой да инвестира в машини и технологии, като го лишите от правото да получи своето? За да плещите глупости по форумите, първото което не ви е ясно, е логиката на живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
112
rate up comment 8 rate down comment 7
raul_castro
преди 8 години
Само *** могат да вярват в илюзията, че от нищо може да се направи нещо. Безусловен доход - неокомунизъм от най-подъл тип. Подъл, защото разпространява идеята, че нещо ти се дължи само защото си се пръкнал на тоя свят. Както вече е казано, социалната държава е озаконен грабеж. Хипер социалната - хипер грабеж. Подобно нещо ще причини или хипер инфлация, или тотално бягство на предприемачите, ограбени от вноските за базисен доход и натоварени с непосилното бреме да издържат всички хрантутници. Аман от червени ***, включително и в тоя 'инвеститорски' форум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
111
rate up comment 2 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
ехеее Скоте, да не си гледал "Матрцата" скоро? Ама то това не е бъдещето бе, то винаги си е било така и винаги така ше си бъде, нямат тука технологиите нищо общо, те са само поредния инструмент, но не променят нищо фундаментално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
110
rate up comment 4 rate down comment 7
scott
преди 8 години
ПРОЧЕТИ ТОВА МНОООООООГО ВНИМАТЕЛНО! МЛАД СИ МОЖЕ И ДА ГО СХВАНЕШ....Та, по тая земя и у целата всечена нема нищо друго освен КОНТРОЛ!Гугъл и *** му кукловоди са инвестирали много в разни технологични джаджи и искат да си върнат инвестициите с 50000% печелба - минимум. За таз цел първо ше те отучат да ходиш и чак тогава ше ти сервират гугъл автомобил. придвижване от точка а до точка б на твой собствен ход: 3 лева. с гуглеавтомбил 300лева. И кат немаш пари да платиш и не можеш да ходиш - ше седиш зад оградката, по която тече ток, кат съвременна крава.Ти виждаш ТЕХНОЛОГИЧНО бъдеще, аз виждам ПЪЛНАТА ЛИПСА НА ТАКОВА! Новиа световен ред НЕ Е ЕНО ГОУЕМО ПРАВИТЕЛСТВО. А ПЧЕЛЕН КОШЕР: МАЛЪК ЕЛИТ БЕЗ ИМПЛАНТИ СЕ РАДВА НА ПЛАНЕТАТА И ЗАПОВЯДВА. Сичко друго: с чип у мозъкес, изпълнява и се подчинява. кат пчелички. само дето, нарушената хармониа на човешкото тело ше кара чипираните да живеят 20-30 години макс. Та така: добре, че съм временен и нема да се проектирам у бъдещето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
109
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Вярно е да, ужасно се дразня от егоцентерични нарциси, които си мислят че всички са роби,държавата и обществото са им длъжни и ако не..... аз се махам, дреме ми за тая държава, все едно ще ревне държавата горката че си я изоставил. Ми като искаш да се махаш и не ти дреме, махай се, а не дращи по форумите. Ама не се махаш, защото изисква усилие, причинява дискомфорт, не ти дават къща и пари да започнеш бизнес, както си мислел оня арабин, а трябва да се мизерства и да се бачка здраво поне година две докато се установиш.А дали си мързелив ... беше написал как машините щели да работят а хората да получават ББД и така ще е навсякъде. Ако в тая държава не е, аз се махам. Ами махаш се, ама Камарън не ще да дава ББД на мързеливи българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още