IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария свиква референдум по бежанските квоти

Премиерът Виктор Орбан заяви, че само унгарският парламент може да взима решение за преразпределение на чужденци в страната

18:55 | 24.02.16 г. 3
<p>
	Виктор Орбан <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Виктор Орбан Снимка: архив Ройтерс

Унгария ще свика референдум, за да реши дали да приеме задължителните квоти на Европейския съюз (ЕС) за имигрантите, съобщи министър-председателят на страната Виктор Орбан. Той заяви, че Брюксел няма право да „преначертава културната и религиозна идентичност на Европа“, съобщава The Guardian.

„Правителството вярва, че решението за задължителните квоти за преразпределение не може да бъде отнето от унгарския парламент“, заяви Виктор Орбан пред репортери без да разкрива датата за националното допитване.

„Освен унгарския парламент, никой друг не може да взима такова решение“, каза Орбан, който днес говори пред законодателния орган.

Той обяви, че въпросът на референдума ще бъде: Искате ли ЕС да въведе задължително преразпределение на неунгарски граждани в Унгария без одобрението на унгарския парламент?

„Не можем през главите на хората, срещу желанията на европейците, да взимаме решения, които сериозно променят техния живот и живота на бъдещите поколения“, добави Орбан. „Квотите може да преначертаят културната и религиозната идентичност на Европа. Нито Брюксел, нито който и да е друг европейски орган е упълномощен да направи това", каза той.

Миналия септември правителството на Орбан гласува срещу плана на ЕС за разпределяне на 160 хил. търсещи убежище лица сред страните членки на съюза чрез квотна система, но схемата все пак беше одобрена.

През декември Унгария се присъедини към Словакия, като подаде съдебна жалба срещу плана, според който Унгария трябва да приеме 2 300 мигранти.

Още за бежанската криза четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Ако имаме такъв премиер, ще го пишат в Блумбъгра, че е "диктатор" и ше се нареди след Путлера и този по лошотия ..... а сега нашия е пълен пожарникарски к.ендзеф ама нали им е *** с Офшорналиев б.астуна и за тва ни пишат "демократи". Кой си гледа националния интерес е "Диктатура" само на Сашови е позволено да си го гледат, а на останалите е позволено само да кимат в съгласие и да следват европедилските ценности, както пише нон стоп тука преписано от Блумбърга .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Invcom
преди 8 години
Кога ще имаме и ние премиер с акъл и топки да го каже и направи това ?? Отговора е НИКОГА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още