IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейселблум: Трудно е да се оцени икономическият ефект от бежанската криза

Тревожи ни качеството на предложените от Гърция реформи, призна председателят на Еврогрупата

16:11 | 18.02.16 г. 1
Дейселблум: Трудно е да се оцени икономическият ефект от бежанската криза

Трудно е да се направи оценка колко ще коства бежанската криза на страните в ЕС в дългосрочен план, заяви председателят на Еврогрупата и министър на финансите на Холандия Йерун Дейлеблум пред комисията по икономика и парична политика в Европейския парламент.

Според него има различни интерпретации, макар че е сигурно, че бежанският натиск ще има краткосрочен ефект върху икономиката на страни като Германия и други, които трябва да похарчат много повече средства за мигрантите.

Пред депутатите той коментира още и икономическото състояние на еврозоната. Като цяло икономическият ръст на еврозоната трябва да се ускори, а нивото на безработица остава високо, посочи още холандският финансов министър. Според него една от заплахите за европейската икономика е по-слабата глобална среда и основно забавеният ръст на Китай и други развиващи се икономики.

За него банковият сектор днес е в много по-добро състояние отпреди. Някои банки обаче са наследили проблеми, в много от техните портфейли пък има голям брой необслужвани кредити и затова е нужно  да се ускори работата по създаването на банковия съюз, допълни още Дейселблум.

Качеството на предложените от правителството на Гърция реформи е основната ни загриженост за развитието на страната, призна още холандският финансов министър.

В условия на политически трудности Атина трябва да проведе пенсионна реформа, фискални промени, реформа в администрацията, както и да създаде нов приватизационен фонд, посочи Дейселблум и допълни, че страната трябва да покаже и резултати по отношение на борбата с корупцията. В същото време обаче страната е показала добри резултати при стабилизирането на банковия сектор.

„От интерес на Гърция е първият преглед на спасителната програма да приключи бързо“, допълни още той.

Притеснения има и около случващото се в Португалия, стана ясно още от думите на Дейселблум пред депутатите. Той допълни, че португалските власти са уверили Еврогрупата,  че ще вземат допълнителни мерки, така че да бъдат изпълнени бюджетните цели за тази година.

Пред комисията по икономика и парична политика той подчерта, че Кипър е в по-добра позиция спрямо последните три години и се възстановява по-бързо от очакваното, затова и не е изненадващо, че страната не е поискала удължаване на спасителната програма.

Дейселблум е уверен, че Кипър „отново ще може да се изправи на крака“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Всички са специалисти по банки, които видите ли, били в перфектно състояние! Всички са специалисти по растеж и глобални рискове!Да се чуди човек как ЕС, с толкова много "надарени и начетени" политици, може да е такъв кенефф!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още