IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домбровскис: Има известни притеснения за бизнес средата в Гърция

Излизане на Гърция от еврозоната вече не е на дневен ред

18:31 | 15.01.16 г. 3
Домбровскис: Има известни притеснения за бизнес средата в Гърция

Има известни притеснения за бизнес средата в Гърция, призна комисарят по въпросите на еврото Валдис Домбровскис в интервю за гръцкия в. "Катимерини". Според него първата стъпка за финансовата стабилизация на страната - стабилизиране на банковата система, вече е направена.

Сериозен прогрес за южната ни съседка ще бъде и успешният първи преглед на изпълнението на мерките по спасителната програма. За да бъде възстановена обаче гръцката икономика са нужни инвестиции - вътрешни и международни, посочва още комисарят.

"За гръцките власти трябва да бъде много ясно, че трябва да ускорят инвестициите", посочва той.

Коментарът на комисаря е във връзка с оплакванията на канадската компания Eldorado Gold Group заради отнетия през лятото лиценз за работа. Компанията управлява златни мини в северните части на Гърция. Властите бавят и лицензи, необходими за извършване на дейности на Халкидики, посочиха още инвеститорите.

Причината първото правителство на Алексис Ципрас да спре работата на компанията са опасенията, че извършва опасни за околната среда дейности при добива от мините.

Преди дни и германското издание Südwest Presse съобщи за изнасянето на големи компании от Гърция в търсене на стабилност, ниски данъци и възможност за набиране на финансиране от пазарите. Дестинация за някои от тези компании се оказва България. 

Европейската комисия (ЕК) иска да започне прегледът по изпълнението на програмата възможно най-скоро и вероятно това ще стане още през следващата седмица (18 - 22 януари). Краен срок за приключване на разговорите обаче не е поставен, стана ясно още от думите на комисаря.

През изминалата седмица председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум посочи, че прегледът ще отнеме "по-скоро месеци, отколкото седмици". За Домбровскис по-важното е да се оцени дали условията са изпълнени, отколкото колко време ще продължи прегледът.

Успешното преминаване на този първи тест за Гърция ще покаже, че страната има наистина сериозни намерения да изпълни задълженията по програмата. "Това ще бъде много важна стъпка за възстановяването на Гърция", смята още комисарят.

След заседанието на Еврогрупата в четвъртък се разбра, че финансовите министри от еврозоната одобряват пенсионната реформа, предложена от Атина, но искат още подробности, основно как ще бъде финансирана пенсионната система след промените.

Международният валутен фонд (МВФ) също ще остане част от спасителната програма, но от иниституцията ще преценят дали да останат с консултантската си роля, или да бъдат част от кредиторите на Гърция, пояснява още Домбровскис в своето интервю.

Комисарят по въпросите на еврото допълва още, че Grexit (излизане на Гърция от еврозоната) вече не е на дневен ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
"Комисарят по въпросите на еврото допълва още, че Grexit (излизане на Гърция от еврозоната) вече не е на дневен ред."Така е домбровскис, вече няма риск от Grexit. Вие играхте ва банк и сега е заложен целият ЕЗ.. Да не отваряме тема за ЕС и изобщо целият Шенген..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още