IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия прие нови правила за търсещите убежище

Меркел вече има нов инструмент за преодоляване на бежанската вълна към най-голямата икономика в Европа

18:26 | 25.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германският парламент подкрепи по-строгите правила за търсещите убежище, искани от Ангела Меркел, предоставяйки ѝ инструмент на вътрешно ниво за намаляване на рекордния наплив от бежанци, докато тя се опитва да създаде бариери по външните граници на Европа, коментира Bloomberg.

Законодателите от долната камара приеха ограниченията с 429 на 147 гласа в четвъртък, след като Меркел предложи сделка, която преодоля различията в трипартийната ѝ коалиция по отношение на това колко гостоприемна трябва да е най-голямата европейска икономика след ръста на новопристигналите бежанци миналата година. Мерките целят ускоряване на разглеждането на искания за убежище, ускоряване на експулсирането на лицата, които не отговарят на условията, и ограничаване на обединяването на семейства за някои бежанци.

„Дори от морална гледна точка една страна няма задължението да предлага хуманитарна помощ до такава степен, че да пренатовари себе си и гражданите си“, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Оле Шрьодер от подиума, представяйки позицията на правителството.

Изправена пред най-голямата заплаха за 10-годишното ѝ управление, Меркел се опитва да накара Турция да помогне за ограничаването на потока от бежанци от страни, като например разкъсваната от война Сирия, докато повечето от партньорите на Германия в ЕС спорят по плановете за преразпределение. Канцлерът заяви, че ще направи преглед на политиката си на отворените врати след спешната среща на ЕС по бежанците на 7 март, шест дни преди партията ѝ да се изправи пред избирателите на три държавни избори.

Докато страните затварят границите си по т.нар. Балкански маршрут, от Турция към Северна Европа, началникът на кабинета на Меркел Петер Алтмайар заяви, че не трябва да се зарязва бежанската криза в Гърция.

„Искаме решение, с което могат да живеят всички европейски страни“, каза Алтмайер пред бизнес компании в Берлин. „Ако всички затворят границите си, бежанците ще се прехвърлят от север на юг и последната страна в редицата в случая ще се окаже Гърция“.

След като над 1 млн. бежанци пристигнаха в Германия миналата година, около половината от тях от Сирия, намирането на работа за тях е едно от предизвикателствата пред Меркел. Пред германската камара на търговската промишленост Алтмайер призова компаниите да наемат квалифицирани бежанци и да инвестират в страни в близост до Сирия, например Йордания.

7% от компаниите са приели бежанци на работа през последните две години, а 34% планират да го направят през тази или следващата година, съобщи Ifo Institute в свое изявление от четвъртък, цитирайки проучване сред над 1000 компании. Липсата на знания по немски език обаче се оказва най-често цитираното препятствие за наемане на бежанци.

Докато бежанската криза намалява рейтинга на одобрение за Меркел и партията ѝ, напливът се забавя, поне засега. Новопристигналите са намалели до 1300 на ден, каза Михаел Гросе-Брьомер, депутат от партията на Меркел. През есента в някои дни пристигаха по над 10 хил. души на ден.

Финансовият министър Волфганг Шойбле поднови подкрепата си за позицията на Меркел, която казва, че затварянето на границите на Германия ще изпрати лош сигнал към Европа и ще се отрази зле на икономиката.

„Илюзия е да искаме да решим проблема на германските граници“, каза Шойбле в интервю за вестник Suedwest Presse. „Не трябва да обещаваме на хората неща, които не работят“.

Всичко за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още