IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага командированите работници да получават същите заплати като местните

Между 2010 г. и 2014 г. броят на командировките в ЕС е нараснал с близо 45%

19:40 | 08.03.16 г.
ЕК предлага командированите работници да получават същите заплати като местните

Европейската комисия (ЕК) предлага на командированите работници в друга държава членка на Европейския съюз (ЕС) да се заплащат същите възнаграждения като в страната, в която са командировани.

Правилата ще са задължителни за командированите работници във всички икономически сектори.

Днес институцията е представила плановете си за преразглеждане на правилата за командироването на работници, съобщават от пресцентъра на ЕК. Целта на предложението е да се улесни командироването на работници в други държави в условията на лоялна конкуренция и при спазване на правата на работниците, които са наети в една държава от ЕС и изпратени от работодателя си да работят временно в друга, посочва се в съобщението.

Целта на инициативата е да се осигурят справедливи условия на заплащане и еднакви условия на конкуренция за командироващите и местните дружества в приемащата държава, тъй като за извършването на една и съща работа често на командированите работници се заплаща по-малко, отколкото на другите работници, допълват от ЕК.

Предложените промени засягат три основни области: възнагражденията на командированите работници, включително при възлагане на дейности на подизпълнители, правилата за наетите чрез агенции за временна заетост работници и дългосрочните командировки.

Предвижда се за командированите работници да се прилагат същите правила относно заплащането и условията на труд като за местните работници. Всички правила във връзка с възнаграждението, които се прилагат по принцип за местните работници, ще трябва да бъдат прилагани и за командированите работници, посочват от ЕК.

Възнаграждението ще включва не само минималните ставки на заплащане, но и други елементи, като например премии или надбавки. От държавите в ЕС ще се изисква да уточнят по прозрачен начин кои са различните съставни елементи на възнагражденията на тяхна територия.

Предложението предвижда когато установени в чужбина агенции командироват работници, да се прилагат националните правила за агенциите за временна заетост. Ако продължителността на командировката надхвърля 24 месеца обаче, ще трябва да се прилагат условията на трудовото законодателство на приемащата държава, когато това е в полза на командирования работник.

Между 2010 г. и 2014 г. броят на командировките е нараснал с близо 45 процента, посочват от Еврокомисията. През 2014 г. около 1,9 млн. европейски работници са били командировани в други държави от ЕС.

Командироването на работници е особено често явление в сектора на строителството, в промишлеността и в сектора на услугите, например при личните услуги (образование, здравеопазване и социална дейност) и бизнес услугите (административни, професионални и финансови услуги).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още