IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският финансов министър Озбърн ще ореже още държавни разходи

Целта е да подсигури плана си за бюджет без дефицит

17:10 | 13.03.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Британският финансов министър Озбърн ще ореже още държавни разходи

Британският финансов министър Джордж Озбърн посочи в публикувана днес статия, че възнамерява да обяви още по-голямо орязване на публичните разходи тази седмица, за да защити плана си за премахване на бюджетния дефицит от отслабването на икономиката на Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

В статия във вестник "Сън он сънди" Озбърн предупреди, че забавянето на растежа на китайската икономика, спадът на цената на петрола, промените в лихвите в някои страни и политическата нестабилност в Близкия изток означават, че светът е изправен пред най-несигурния период след финансовата криза. 

"Казано накратко, надеждите за по-силно глобално възстановяване се изпариха", пише той.
Озбърн посочи също, че евентуално решение на Великобритания да излезе от Европейския съюз на референдума през юни ще засили несигурността, предаде БТА.

Той добави, че в редовната си годишна реч за състоянието на бюджета в сряда ще обяви действия, които гарантират, че Великобритания ще се придържа към плана за подобряване на все още слабите й публични финанси.

Озбърн е смятан за водещ кандидат за наследник на премиера Дейвид Камерън начело на Консервативната партия. Той се опитва да затвърди ангажимента си към фискалната дисциплина с плана си да обърне бюджетния дефицит на Великобритания в излишък до края на десетилетието, отбелязва Ройтерс.

Но планът изглежда се е натъкнал на трудности заради забавянето на британската икономика, нараснала с 2,2% през 2015 година, което е по-малко от залегналите миналата година в намеренията на Озбърн 2,4%.

Също днес той заяви в интервю за Би Би Си, че допълнителното орязване на разходи, което възнамерява да обяви, ще възлиза на 50 пенса за всеки 100 лири, които правителството ще харчи до края на десетилетието, и определи това като постижима цел.

В отговор на въпрос за възможността Турция да се присъедини към Европейския съюз Озбърн изрази скептицизъм, че това може да стане скоро. "Ако искаме, бихме могли да наложим вето (на присъединяването), както биха могли да направят и други страни", заяви той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
веско казах ти че си още малък за този сайт :) има още каша и леб да изедеш докато разберешш разликата между теорията в унсс и практиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
Vesko94
преди 8 години
Бас държа, че нито си гледал интервюто, нито имаш понятие от темата. Очевидно индустрията в Британия е далеч по-малка от тази в някои държави от ЕС, но това не им пречи да бъдат икономиката с най-висок растеж в OECD. За разлика от континентална Европа, която тъпче вече години на едно място. Заради глупавата политика на Германия, днес никой не иска да бъде част от разпадащата се еврозона. Не без основание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Обясни като си такъв разбирач колко е финансовият сектор тоест колко е реалната икономика какво реално произвеждат ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
Vesko94
преди 8 години
Пишеш глупости, без да познаваш естеството на британската икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Много общо понятие е орязване на разходи и това ще доведе до спад на растежа доказано научно - http://solidbul.eu/?p=3421
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още