IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените такси, които заплашват британската стоманена индустрия

Най-големият проблем за европейските производители на стомана обаче е евтиният внос от Китай

13:12 | 02.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Зелените такси, които заплашват британската стоманена индустрия

Кризата в стоманената индустрия във Великобритания се изостря от три зелени такси, които правителството налага с цел да подкрепи развитието на чистата енергия. Това коментира индустриалната асоциация EEF, цитирана от Bloomberg.

Изявлението на организацията е във връзка с последното решение на Tata Steel да затвори своя завод в Порт Талбът, Южен Уелс.

Според EEF трите такси, сред които са за задълженията за зелена енергия и цената на въглеродните емисии, увеличават енергийните разходи на производителите на стомана с 30 паунда на мегаватчас през тази година.

Електроенергията е един от най-големите разходи за стоманената индустрия. По данни на сектора през 2014 година седем стоманодобивни предприятия са използвали 3,2 млн. мегаватчаса електроенергия.

В опит да запази индустрията правителството на Дейвид Камерън започва да обмисля мерки, за да намали влиянието на зелените такси върху индустрията, посочва Bloomberg. В енергийното министерство се обмисля план, според който енергийно интензивната промишленост да бъде изключена от плащането на таксите.

Това ще означава 390 млн. паунда по-малко приходи в хазната.

По данни на Евростат британската индустрия плаща електроенергията по 0,13 евро на киловатчас, което е малко над средното за ЕС - 0,12 евро  на киловатчас.

В Германия индустрията пък не страда от зелените ангажименти на правителството, защото получава компенсации, допълва още Bloomberg.  Държавата покрива около 70% от зелените разходи на енергийно интензивното производство.

Европейските производители на стомана са изправени пред силната конкуренция на Китай. И покриването на зелените разходи във Великобритания едва ли ще помогне за това. Европейската комисия обаче вече съобщи, че ще ускори мерките срещу дъмпинговия внос на китайска стомана в общността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още