IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина и кредиторите ѝ възобновиха преговорите по спасителната програма на Гърция

Германия обаче отново отхвърли възможността да бъде облекчено дълговото бреме на страната

22:05 | 04.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гръцкото правителство започна нови преговори с кредиторите на страната на фона на скандал около подслушан и изтекъл разговор по преговорите между чуждестранни представители, свързани със спасителната програма на Гърция, предава Associated Press, цитирана от БТА.

Финансовият министър Евклидис Цакалотос е разговарял днес с представители на европейските кредитори на Гърция и Международния валутен фонд (МВФ) след двуседмично прекъсване заради католическия Великден.

Основните спорни точки са свързани с орязването на пенсии, данъчните реформи и бъдещите съкращения, които Гърция трябва да извърши, за да изпълни целите на програмата. Страната е зависима от спасителни кредити от 2010 г.

Днешните преговори протичат под сянката на изтекла в събота информация в WikiLeaks във връзка с телеконферентен разговор между представители на МВФ, свързан с преговорите, водени между Атина и кредиторите ѝ, в който представители на Фонда споменават възможността за обявяване на неплатежоспособност на Гърция.

Позовавайки се на изтеклата информация, Атина бързо обвини МВФ, че обмисля да използва евентуален гръцки банкрут, за да засили преговорната си позиция - нещо, което управляващият директор на МВФ Кристин Лагард отхвърли като "глупости".

Въпреки подновените разговори обаче Германия днес отново отхвърли възможността да бъде облекчено дълговото бреме на Гърция, предава ДПА.

"Подстрижка" за момента е изключена, заяви Мартин Йегер, говорител на германския финансов министър Волфганг Шойбле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още