IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Работим за възможно най-бърз преглед на програмата за Гърция

Атина поиска скоростно приключване на преговорите без "нереалистични искания за допълнителни мерки"

17:13 | 04.04.16 г.
ЕК: Работим за възможно най-бърз преглед на програмата за Гърция

Европейската комисия прави всичко възможно за бързото приключване на преговорите по третата спасителна програма за Гърция и при изпълнението на всички задължения, описани в нея още през миналия август.

Този коментар направи говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас по време на брифинг в Брюксел.

Той посочи, че целта на програмата е връщането на гръцката икономика обратно по пътя на растежа, финансова стабилност и ръст на заетостта. Данни на Евростат за февруари показаха, че безработицата в Гърция е най-високата в ЕС – 24%, докато средното за общността е 8,9 на сто.

Схинас отказа да коментира изтеклите записи на разговор между представители на Международния валутен фонд (МВФ) през уикенда.

Стенограма, публикувана в Wikileaks, показа как представителят на фонда за Европа Пол Томсън обсъжда с ръководителя на мисията на институцията за Гърция Делиа Велкулеску преговорите по изпълнението на третата спасителна програма за Гърция и начините те да се забавят, за да бъде принудена Гърция, а и останалите европейски кредитори, да се съгласят на по-строги мерки, като например орязването на пенсиите в страната.

Този разговор предизвика гнева на Атина и правителството поиска обяснение от Фонда дали това е официалната им позиция по казуса. Управителят на МВФ Кристин Лагард обаче защити своите служители и от своя страна отправи препоръка гръцките власти да "гарантират среда, която уважава конфиденциалността на личните обсъждания [на екипа]“.

Говорителят на ЕК подчерта по време на брифинга още, че ръководителите на мисиите на четирите кредитиращи институции – МВФ, Европейската централна банка (ЕЦБ), ЕК и Европейския стабилизационен механизъм (ESM), са се завърнали в Атина и разговорите по програмата продължават. 

Правителството на Алексис Ципрас пък поиска преговорите да приключат в спешен порядък, без "нереалистични искания за допълнителни мерки", които не са включени в програмата, допълва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още