IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция задържа процеса с депортирането на бежанци в Турция

Повечето бежанци в центровете на гръцките острови са подали молби за убежище

17:20 | 05.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция задържа процеса с депортирането на бежанци в Турция

Гърция временно ще прекрати депортирането на мигранти обратно в Турция, тъй като повечето от тях в бежанските лагери на гръцките острови са подали молби за убежище, съобщава АР.

В резултат днес не са изпълнени планираните курсове между Гърция и Турция. По време на брифинг в Брюксел говорителят на Европейската комисия Тове Ернст обаче коментира, че това не означава, че споразумението между ЕС и Турция не се спазва в тази му част.

31 сирийци са пристигнали от Турция в Холандия по силата на договорката между двете страни, допълни още тя.

Ернст обясни, че процесът по връщането на незаконно влезлите в Гърция мигранти обратно в Турция е започнал "гладко". В момента ЕК работи за подсилване на капацитета на гръцките власти за обработката на исканията за закрила, които подават бежанците. Официално работата трябва да започне в края на тази седмица.

Допълнителни служители на Frontex ще подпомагат процеса на депортиране от Гърция в Турция, уточни още тя. Комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос е в Турция, за да координира спазването на споразумението между ЕС и Турция за бежанците.

Междувременно турските власти съобщиха, че очакват нови 200 мигранти от гръцките острови в сряда, допълва Ройтерс. В понеделник в страната пристигнаха 136 души - основно пакистанци от о. Лесбос. Сред върнатите има и двама сирийски граждани.

Тове Ернст беше категорична по време на брифинга, че на всеки един от върнатите мигранти е било обяснено какви са права имат и какви документи трябва да подадат, за да поискат убежище в ЕС. 

"Хората, които трябва да бъдат връщани в Турция, имат пълното право да кандидатстват за убежище на територията на ЕС", обясни Маргаритис Схинас и допълни, че подадените искания за убежище са причината днес да няма върнати мигранти обратно в Турция. Според него няма място за притеснения, защото това е част от споразумението между ЕС и Турция.

Още новини около бежанската вълна, обхванала Европа, можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още