IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия, Холандия и Финландия приемат първите сирийци от Турция

Започва изпълнението на споразумението между Брюксел и Анкара за бежанците

15:10 | 04.04.16 г. 3
<p>
	Бежански център на гръцкия остров Лесбос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бежански център на гръцкия остров Лесбос. Снимка: Ройтерс

Германия, Холандия и Финландия са първите държави от Европейския съюз (ЕС), които започват приема на сирийски бежанци, разселени от Турция, съобщава Европейската комисия (ЕК). Днес 32-ма сирийци пристигат в Германия, а 11 - във Финландия. Утре се очаква да пътуват първите бежанци, които ще бъдат приети от Холандия, но броят им още не е уточнен, съобщава БТА.

Връщането на мигранти от Гърция към Турция е на основата на споразумението "един срещу един". Всеки, пристигнал след края на март в Гърция от Турция, който не е сириец и който не е подал молба за убежище, бива връщан на турска територия. В замяна срещу всеки върнат Турция изпраща на ЕС по един сирийски бежанец, който досега е пребивавал в лагер.

По схемата на задължителните квоти за разселване на бежанци от Гърция към други държави в ЕС досега са били разпределени 581 души. Гърция има правото да разсели над 63 хил. кандидати за убежище.

Първите групи от сирийци, които ще бъдат разселени от Турция в държави от ЕС, са малки, но са пилотни, за да се видят евентуалните проблеми в прилагането на споразумението, отбелязва АП.

В момента в Гърция се намират над 51 хил. имигранти, които се опитаха да продължат към Европа през страната, посочва информационната агенция. Същевременно жители на Идомени и околните села, където са блокирани над 11 хил. души, които продължават да очакват Балканският маршрут към Централна и Северна Европа да бъде отворен, протестираха с искане лагерът на имигрантите да бъде развален.

През почивните дни в Гърция бяха изпратени повече от 200 служители на европейската гранична агенция Frontex. Експертите са командировани от Чехия, Дания, Германия, Естония, Финландия, Холандия, Португалия, Румъния и Словения.

Очаква се още 30 души персонал да бъдат командировани в Гърция през следващите дни.

Frontex все още обаче не е получила персонала, за който държавите членки на ЕС поеха ангажимент през миналата година. От специалистите по реадмисия страните от съюза са осигурили 44 души, но агенцията има нужда от още 50. От 1 500-те патрулиращи полицаи са осигурени малко над 700.

От 20 март насам значително е намалял броят на имигрантите, които пристигат в Гърция от Турция. На 20 март са били отчетени 1 667 пристигнали, на 21 март – 600, на 22 март – 260, а на 23 март не е пристигнал нито един имигрант в страната. Оттогава единствено на 1 и 2 април са регистрирани по над 500 души, иначе бройката варира от 70 до 200 души дневно, сочат данните на ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Сега чакаме и марсианците от Юпитер да се отбият тук на път за Венера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
888
преди 8 години
Ааа , офте-мофте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Връщането на мигранти от Гърция към Турция е на основата на споразумението "един срещу един". Всеки, пристигнал след края на март в Гърция от Турция, който не е сириец и който не е подал молба за убежище, бива връщан на турска територия. В замяна срещу всеки върнат Турция изпраща на ЕС по един сирийски бежанец, който досега е пребивавал в лагер.----------------------------------------------------------------------------------------------------------и за тва въртене на бежанци сме платили 6 млрд. ?!? Добре къде е далаверата нещо не я виждам не може ли на всичките да им бием по един шут и чаос какво толкова има ?!? Те им във Виетнам е имало лагери и Макейн е лежал през войната в затвор и лагер ама кво да го взеем и него ли ко ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още