IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанците в Гърция масово започнаха да подават молби за убежище

Над 170 хил. бежанци са пристигнали в Европа през Средиземно море от началото на годината

11:59 | 04.04.16 г. 6
<p>
	Голяма част от пристигащите в Гърция бежанци са деца. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Голяма част от пристигащите в Гърция бежанци са деца. Снимка: Ройтерс

Над 2 хил. мигранти, настанени на остров Лесбос, са подали молба за убежище, съобщава гръцкото издание „Прото Тема“, цитирано от ТАСС. По този начин те ще избегнат връщането си в Турция, поне докато не бъдат разгледани молбите им.

При масовата вълна на искане на убежище обаче разглеждането на документите може да отнеме месеци, посочва още изданието.

По силата на споразумението между ЕС и Турция незаконно пристигналите в Гърция мигранти ще бъдат връщани обратно в Турция. За всеки върнат мигрант страните от ЕС ще приемат сирийски бежанец. Целта е да се пресече бизнесът на трафикантите на хора.

Пристигналите в Гърция бежанци правят всичко възможно да не бъдат връщани обратно в Турция. Преди ден гръцките власти изпратиха автобуси на пристанището в Пирея с намерение да преместят лагеруващите там в центрове за бежанци с по-добри условия за настаняване. Нито един от мигрантите на пристанището обаче не пожела да бъде преместен, защото опасенията са, че от центровете те ще бъдат изпращани обратно в Турция.

Споразумението ЕС – Турция официално започва да действа от днес. В турския град Дикли вече пристигна първата група мигранти от о. Лесбос. Повечето от тях са от Пакистан и Бангладеш и не са подавали молби за убежище, коментира говорителят на европейската служба Frontex Ева Мнокюр, цитирана от Ройтерс. В допълнение и първите 16 сирийски бежанци пристигнаха в Германия с полет от Истанбул. Те ще бъдат настанени в лагер в близост до Хановер.

Въпреки заплахата да бъдат върнати обратно в Турция, стотици мигранти продължават да пристигат на гръцките острови в Егейско море. Във временните лагери за настаняване на о. Лесбос има почти 2,9 хил. души, на остров Хиос – 1,8 хил. души, а на Самос – 500 души.

По данни на Международната организация по миграцията, разпространени на сайта на институцията днес, в първите три месеца на годината 170 хил. мигранти са пристигнали в Европа по морските пътища. Малко над 151 хил. от тях са преминали през гръцките острови. Останалите - през Италия.

Броят на бежанците расте значително - за същия период на миналата година малко над 20 хил. души - по около 10 хил. в Гърция и в Италия, са пристигнали в Европа по маршрутите в Средиземно море. 

Организацията отчита и намаляване на броя на бежанците, пристигащи в Гърция - през март те са 27 хил., или наполовина от пристигналите през февруари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
абе да ама не стига, че клавиатурата западна, и отгоре на тва и малко гласни и съгласни съм омотал, но на мене и ми е простено все пак съм с таксито ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Ти ако спазваш правилата по правопис 3/4 от написаното тук ще ти се показва с ********* ***, *****.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
оффф с моя 2 клас по български май ше ходя на поправителен да преповторя правописа .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
ето бе ей ги ... дайте им обежище .... Greece: Police clash with Idomeni refugees as protests continue https://***.youtube.com/watch?v=75kbbwhW7Hg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
марш ве гадове, стига с тея демагогски снимки на тея "клети" бежанци, а на гръцката граница освирепели 20-30г. абуригени от мъжки род замерят гръцките полицаи с камъни .... мама им отровна да се махат ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още