IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението между ЕС и Турция за мигрантите започва да дава резултати

Германия ще настоява за специални зони за сигурност в Сирия близо до границата, където бежанците ще могат да намерят убежище

10:25 | 24.04.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че споразумението с Турция за овладяване на мигрантския поток започва да дава позитивни резултати. Малко след като посети заедно с германския канцер Ангела Меркел бежански лагер в градчето Низип край турско-сирийската граница, Туск похвали турските власти за третирането на бежанците, съобщава БНР.

„Турция е най-добрият пример за света относно начина, по който трябва се отнасяме към бежанците”, посочи Туск на пресконференция в турския град Газиантеп. Европейският комисар Франс Тимерманс придружава европейските лидери.

По думите на Туск Европейският съюз ще похарчи 1 милиард евро това лято за проекти за подобряване на живота на сирийските бежанци.

„Това, което ще кажа, не е само политическо изявление. Това е и личното ми усещане. Днес Турция е най-добрият пример за целия свят как трябва да се отнасяме към бежанците. Никой няма право да учи турците какво да правят. Аз съм истински горд, че сме партньори, и се надявам, че ще успеем”, каза председателят на Европейския съвет, обръщайки се към турския премиер Ахмед Давутоглу на пресконференция в Газиантеп. 

Германският канцлер Ангела Меркел пък заяви, че Германия ще настоява за създаване на специални зони за сигурност в Сирия, близо до границата, където бежанците ще могат да намерят убежище. 

„Трябва да имаме зони, където примирието да се спазва най-стриктно и където ще е гарантирано значително равнище на сигурността на бежанците”, подчерта Меркел.

Подобна идея се подкрепя и от турска страна. Но по-важният въпрос към момента е осигуряването на безвизов режим за турските граждани, които пътуват в ЕС. „Въпросът за премахването на визите е жизненоважен за Турция”, подчерта турският премиер Ахмет Давутоглу по време на пресконференцията в Газиантеп. Давутоглу изрази увереност, че ЕС ще направи нужното за изпълнението на това условие, залегнало в споразумението, за овладяване на бежанската вълна към Европа. 

Представителка на правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“ разкритикува Туск, че е посетил „санитарен“ бежански лагер, а не лагерите оттатък турско-сирийската граница, където по думите й десетки хиляди сирийци са блокирани от турските граничари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 8 години
В лагерите определени "бежанци" ще получат съответното обучение на бойци и ще им бъдат промивани мозъците.... След време те ще вземат турско гражданство и с новите си паспорти, ще пристигнат организирано до краъните си дестинации в Европа. Какво ще стане там? - Края на разказчето зависи от вас..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
Dimat
преди 8 години
Обичайния Пи-Ар пасквил,съпроводен с поредното подлагане на Ердоган.Нали и на Камерън му показвахме "непробиваемата" ограда и той заля с хвалби подложковците,докато на други места през пробитата и неохраняема съзнателно ограда,"бежанците" си влизаха спокойно,щъкаха навсякъде из Територията и поддържаха финансово каналите на Мафията.През това време "властта" водеше неистова война срещу местното население,дръзнало да вземе нещата в свои ръце,в защита на Родината си.А Ердоган и Давутоглу се подхилват на дойната крава,която се е подложила за вечни времена на непрестанен рекет.Едва ли и в най-смелите си мечти са очаквали такова малоумие.Ашколсун,машаала,кравичка ангелинка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
"...Никой няма право да учи турците какво да правят. Аз съм истински горд, че сме партньори, ..."Баси навеждането...и това са политиците дето ни представляват по света !Като че ли ние сме бежанците и зависим единствено от доброто настроение на Турция ! Е затуй Ердоган и Давутоглу ще гледат с презрение !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още