IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се наложи ли на Алексис Ципрас да си търси нов финансов министър?

Гръцкият премиер продължава да се надлъгва с кредиторите на страната, посочва германското издание Bild

20:16 | 25.04.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще се наложи ли на Алексис Ципрас да си търси нов финансов министър?

На гръцкия премиер Алексис Ципрас може да му се наложи да си търси нов финансов министър, коментира германският таблоид Bild по повод преговорите, които води Атина със своите кредитори.

Изданието посочва, че Евклидис Цакалотос едва ли ще иска да постави подписа си под нови мерки за икономии, още повече, ако те предвиждат намаляване на необлагаемия минимум. Гръцкото правителство е посочило цел от 9 100 евро годишен необлагаем доход, но кредиторите настояват за 8 182 евро.

Германското издание коментира, че освен сериозната икономическа криза Гърция е изправена и пред нова политическа криза. Страната няма достатъчно средства и се надява на отпускането на свежи пари по споразумението от миналото лято. В същото време условията са толкова тежки, че министри от кабинета заплашват с оставки, допълва Greek Reporter.

Bild посочва още, че гръцкият премиер Алексис Ципрас продължава да се надлъгва с кредиторите в опитите да постигне споразумение по прегледа на спасителната програма.

Според гръцкото издание "Катимерини" преговорите между кредиторите и Атина продължават активно и надеждите са, че до четвъртък вече ще има и споразумение. Тогава е насрочена извънредна среща на финансовите министри от еврозоната.

По-голяма част от мерките вече са договорени, посочва още изданието. Двете страни трябва да постигнат компромис относно необслужваните кредити и възможността за тяхната продажба.

Гърция и четворката кредитори - ЕЦБ, МВФ, ЕК и Европейския стабилизационен механизъм (ESM) всъщност преговарят по два пакета с мерки - едният трябва да доведе до икономии за 5,4 млрд. евро, а другият - с извънредни мерки за 3,6 млрд. евро, коментират още гръцките медии.

В първия пакет от мерки са вписани икономиите от данъчната реформа, включително и повишението на ДДС от 23% на 24%, орязване на допълнителните пенсии, както и други промени. Вторият пакет ще бъде активиран, ако правителството не успее да постигне бюджетен излишък от 3,5% от брутния вътрешен продукт през 2018 година.

Вторият пакет предвижда намаляване на пенсии и увеличаване на ДДС за някои продукти, които в момента ползват редуцирани ставки от 13% и 6% - лекарства, книги и някои комунални услуги, посочва "То Вима".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
То цялата им държава скоро ще затвори кепенците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
antubis
преди 8 години
Напразно нашите тираджии се пънаха да затварят границата. С новина като тази, гърците съвсем скоро ще я затворят те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
kloynat
преди 8 години
гьр4олята ще минат междуу капките покраи моментната криза понеже марио драги се е разпищовил да раздава пари ЕЦБ муха ги е ухапала пе4атницата не е спирала нещата следват естествения ход на обезценяването на еврака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още