IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът, еколози и властта в Германия се споразумяха за ядрените отпадъци

Операторите на атомни електроцентрали трябва да внесат средства в държавен фонд на стойност 23,3 млрд. евро

15:42 | 27.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След месеци преговори в Германия бизнесът, природозащитниците и властите постигнаха споразумение за финансирането на прехода от ядрена към зелена енергия, съобщи бизнес всекидневникът Handelsblatt.

Операторите на атомни електроцентрали (E.ON, RWE, EnBW и Vattenfall) ще могат да се освободят от задължения по временното и постоянното съхранение на ядрените отпадъци, като внесат средства в държавен фонд на стойност 23,3 милиарда евро.

Мярката е била одобрена единодушно от 19-те членове на т.нар. Атомна комисия.

Припомняме, че в предишния си мандат правителството на Ангела Меркел реши да се откаже поетапно от ядрената енергия, като решението беше провокирано от земетресението и последвалото цунами във Фукушима през 2011 г., което доведе до голяма авария в едноименната АЕЦ. 

Сумата се основава на заделените суми от страна на компаниите (17,2 милиарда евро) и включва рискова премия от 6,14 милиарда евро, която да покрие допълнителни разходи. Именно тази премия беше обект на спорове, като концерните настояваха за по-ниска сума, а някои членове на комисията – за по-висока.

Рисковата премия е изненадващо малък дял (35%) от вече съществуващите заделени средства. Представителите на природозащитните организации в комисията настояваха тя да е 50%.

Самото демонтиране на атомните централи и транспортът на отпадъците се поема от самите компании, като изчисленията показват, че тези дейности ще струват около 19,7 милиарда евро. По информация на списание „Шпигел“ концерните трябва да внесат допълнителните милиарди във фонда до 2022 г.

Според комисията с договорения фонд би могла да се запълни дупката между заделените суми на концерните и действителните разходи за съхранението на ядрените отпадъци при условие, че процедурите се задействат сега.

Самата тема за ядрените отпадъци обаче ще дойде на дневен ред едва през 2050 г., а парите в държавния фонд може да се инвестират, за да има лихва.

Според изявлението на комисията е постигнат добър компромис. „Гарантирано е финансирането на ядрения преход, без засегнатите концерни да бъдат доведени до фалит, защото тогава тежестта щеше да падне върху данъкоплатците. Компаниите не промениха достатъчно бързо бизнес моделите си съобразно и от години страдат от ефектите на една екзистенциална криза“, смята комисията.

Властите в Берлин създадоха Атомната комисия миналата есен със задачата да изготви план за финансиране на прехода от ядрена към зелена енергия. Членовете на панела са представители на властите, на най-големите партии, както и на природозащитните и индустриални организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още