IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция отхвърли искане на Германия да затвори атомна централа на границата

Според Германия инцидент в АЕЦ "Фесенхайм" през 2014 г. е бил по-сериозен от съобщеното

20:55 | 04.03.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: EDF</em></p>

Снимка: EDF

Френските власти защитиха безопасността на атомната централа във Фесенхайм, след като по-рано днес Германия поиска затварянето й, предаде Франс прес.

"Няма причина" за затваряне на съоръжението, заяви говорителка на Френската агенция за атомна безопасност.

АЕЦ "Фесенхайм" е най-старата атомна централа във Франция и е разположена близо до френско-германската граница, отбелязва AP.

Германският всекидневник Süddeutsche Zeitung и радио WDR съобщиха за поредица проблеми, възникнали през 2014 година, когато инженерите се опитали да отстранят малко изтичане на вода, което в крайна сметка доведе до спешно спиране на единия от двата реактора на централата.

Според германската страна инцидентът е бил по-сериозен от съобщеното.

Медиите цитират писмо от Френската агенция за атомна безопасност до ръководителя на АЕЦ "Фесенхайм" с подробности за инцидента.

Това не е първият случай или първияj проблем, за който знаем във връзка с този реактор, и затова министерството на околната среда настоява той да бъде спрян възможно най-скоро, заяви Щефан Хауфе, говорител на ведомството.

Тогава инцидентът е бил обсъден от френско-германска група за атомна безопасност и Берлин се е съгласил с оценката на Париж за сериозността на случилото се - степен "едно" по скала от нула до седем.

Германия обаче е обезпокоена от възрастта на реактора, който е в експлоатация от 1977 година, отбеляза Хауфе.

Френското правителство обяви миналата година, че ще затвори централата най-късно през 2018 година като част от плана да намали зависимостта на Франция от атомната енергия.

Според Хауфе обаче Берлин е получил смесени послания от Париж за затварянето, като според един от отговорите това няма да се случи, докато в експлоатация не влезе нова АЕЦ.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
аз ако имах такива фирми такива като тебе немаше да виреят просто нито Куневица нито Лостов или който и да било .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 8 години
Тук:http://***.capital.bg/energy/в частта:'Калкулатор: Къде отиват парите от вашата сметка'имаме възможност да въведем потреблението си и да видим за какво плащаме.Види се франсетата не са чак толкова щедри, сини или червени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 8 години
ти червений плазмодий да не си мислиш че ако бяха останали отворени блоковете щеше тока да ни е по евтин ? Нееее, просто повече ток от АЕЦ-а щеше да бъде изнасят от вашите фирми, а обикновения човек пак щеше да е на скъпите договори както ги наричаш ти.... така че ходи са се оплакваш на вашата другарка куневица, не тук !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Ааа що бе ние как затворихме сумай ти блокове от нашия АЕЦ, да ама тея да не са гламави ..... ?!? Така се прай нищо не тряяше да затваряме и па щехме да сме вътре в свещенното ЕС където и без тва върви към разпад, нищо поне ше си останем със скъпи договори към чуждите фирми и кой има акъл в тиквата си да напуска кораба и да остаа на тея дет си ги подписаха техните деца да си ги плащат ...... и кат останат 5 човека в държавата тогава ш ги питам и политиците и мутрите и баровците и всичкото т.ъпак обратно скок в анцузите и напред към 1990 .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още