IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъчварова отрече твърденията за нов маршрут за имигранти през България

Релокацията трябва да протича бързо, но не може да е за сметка на сигурността, отговори външният министър на критиките за отказ да приемем разпределени бежанци

21:10 | 20.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Вътрешният министър Румяна Бъчварова отрече заключения на доклад на германското разузнаване, че трафикантите на хора са отворили нов маршрут за имигранти през България след затварянето на пътя през Гърция и Македония.

Правителството е получило данни от няколко източника, че трафикантите се пренасочват през българо-турската граница и това била причината за националната полицейска операция, проведена на 13 май. 1400 полицаи с 400 автомобила устроили хайки в цялата страна, но заловили 23-ма чужденци без документи, съобщи Бъчварова в Брюксел, където участва в среща на вътрешните министри от ЕС.

"Тази информация в голямата си степен не е достоверна. Не изключваме да има нелегално преминаване, но нито броят на тези, които задържаме на изход, нито тези, които установихме на територията на страната, не потвърждава тази информация“, заяви тя.

Министрите обсъдиха изпълнението на сделката с Турция за спирането на мигрантите, два месеца след влизането ѝ в сила и ситуацията с нелегалните потоци в ЕС. Нелегалният трафик е намалял с 90% и за целия април са влезли под 2700 души. 177 сирийци от турските лагери са били заселени в Европа, но нито един бежанец не е върнат в Турция.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос обясни този факт с процедурите, които текат по индивидуалното разглеждане на молбите за убежище. Според гръцките власти обаче поне 30 на сто от вече приключените дела са с решение за оставане в Гърция заради опасения, че Турция няма да гарантира защита на бежанците. Аврамопулос отрече това, заявявайки, че властите в Анкара са дали нужните гаранции за закрила на върнатите от ЕС сирийски и несирийски бежанци.

Еврокомисарят изрази разочарование от вътрешните министри, че разселването на бежанци от Гърция и Италия не върви и че от миналата ЕС само 1181 души са преразпределени в други държави при план до средата на май за 20 хил. Той критикувал и България, че отказала да приеме няколко разпределени ѝ бежанци. Министър Бъчварова съобщи, че за това имало причини, свързани с националната сигурност.

"Релокацията трябва да протича бързо, но това не може да е за сметка на сигурността“, заяви министърът. Тя съобщи, че България е изразила готовност до края на годината да приеме 40 сирийски бежанци от Сирия.

Вътрешните министри днес дадоха зелена светлина за преговори с Европейския парламент по разширен механизъм за временно връщане на визите за влизане в ЕС спрямо граждани на 60 държави, с които Съюзът има безвизов режим. Той ще позволи при извънреден имиграционен натиск, масово пресрочване на визи, неоснователни искания на убежище, неприемане на върнати незаконни имигранти, а също и когато има опасения за националната сигурност, всяка европейска членка да поиска ЕС да върне визите за държавата, която не спазва правилата. Това ще може да става в срок от 2 месеца, а не както сега след 6.

Вътрешните министри обаче не взеха решение за отпадането на визите за граждани на Турция, Украйна, Грузия и Косово, което се предлага от Европейската комисия. Те искат тези страни да изпълнят първо всички условия по 72-та критерия за установяване на безвизов режим.

Най-проблемна остава Турция, която трябва да изпълни още 7 изисквания, включително издаването на биометрични паспорти с пръстов отпечатък и да започне да приема обратно незаконни имигранти от трети държави, които се намират от ЕС. Двете условия няма да могат да бъдат изпълнени преди 1 юни, а Анкара настоява безвизовото пътуване да започне след месец.

Турският президент Ердоган заяви, че няма да изпълни и европейското искане да промени по стандартите на ЕС турското законодателство за борба с тероризма. Холандският вътрешен министър Клаас Дайкоф, който председателства срещата на вътрешните министри заяви, че не се притеснява от заплахите на Ердоган и визите за турските граждани ще бъдат свалени, когато всички условия за това са на лице.

Косово също трябва да покаже резултати в борбата с организираната престъпност и да уточни границата си с Черна гора.

Вътрешните министри имат само още една среща до лятото, а Европейският парламент също обяви, че няма да бърза. Това означава, че безвизовият режим с Турция вероятно ще стартира от октомври, каквито бяха предварителните планове на ЕС.  С най-добри шансове за безпроблемно пътуване още от лятото са гражданите на Грузия, тъй като страната е изпълнила всички условия. Но все още предстои Европейският съвет и страните членки да одобрят падането на визите за тях.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още