IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местните избори в Италия – поражение за премиера Ренци

Кандидат-кметът на "5 звезди" Вирджиния Раджи е фаворит за кметското място в Рим

10:45 | 06.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кандидат-кметът на италианското движение „5 звезди“ Вирджиния Раджи печели първия тур на кметските избори в Рим. Според първите резултати от неделя тя получава между 33 и 38 на сто от гласовете.

За Демократическата партия на премиера Матео Ренци това означава сериозно поражение. И в десетки други населени места имаше местни избори, а кандидатите на управляващата партия не се представиха убедително, коментира DPA.

Според анкетата на телевизиите Rai и La7 37-годишният адвокат Раджи излиза като фаворит за балотажа на 19 юни. Вторият най-добър резултат според социологическите проучвания е на Роберт Гиачети от управляващата партия – с между 20 до 26 процента от гласовете. 

От края на ноември миналата година градът се управлява от извънредно назначен комисар, бивш префект на Милано, след шумната оставка на бившия кмет лявоцентрист Иняцио Марино, замесен в афера с фалшиви разписки за разходи. Столицата на Италия има големи дългове, инфраструктурата ѝ има спешна нужда от реновиране, а транспортната система е неефективна.

Във втория по големина град на страната Милано кандидатът на Демократическата партия на Ренци води със съвсем малка преднина пред този на крайната десница. В Неапол сегашният кмет Луджи ди Магистрис от опозиционната левица успя да спечели още на първи тур.

Основаната от бившия комик Бепе Грило под формата на протестно движение партия „Пет звезди“ се надява, че местните избори и особено резултатът в Рим ще наложат движението като най-голямата опозиционна партия. Не по-късно от юни 2018 г. в Италия ще се проведат парламентарни избори.

Въпреки че партията му изгуби важни градове, премиерът Ренци подчерта още в навечерието на местните избори, че не става дума за вот за или против кабинета. За да демонстрира спокойствието си, 41-годишният политик посети в деня на изборите централата на италианския национален отбор по футбол, за да му пожелае успех при започващото в петък Европейско първенство.

В неделя в Италия се проведоха местни избори в общо над 1300 общини, сред които и в Милано, Неапол и Болоня. Над 13 млн. граждани бяха призовани да дадат своя глас, а частичните местни избори се считаха като тест за управлението на Ренци.

Самият премиер обвърза своето политическо бъдеще с референдум за широкообхватна конституционна реформа, който ще се проведе през октомври. Неговата цел е да ограничи значително правомощията на Сената, за да се ускори и опрости законодателството и така да се осигури по-голяма политическа стабилност в страната. Реформата се счита за най-важната конституционна промяна в Италия от 1945 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още