IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank е видимият отсъстващ в най-голямата сделка от началото на годината

Заради конфликт на интереси германската банка пропуска офертата на Bayer за придобиване на Monsanto

09:44 | 07.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Deutsche Bank е видимият отсъстващ в най-голямата сделка от началото на годината

Deutsche Bank AG, традиционно най-търсената банка за кредити в най-голямата европейска икономика, е видимият отсъстващ в най-голямата сделка от началото на годината, пише Bloomberg.

Най-голямата германска банка липсва при съветването и финансирането на предложението на Bayer AG, оценявано на 62 млрд. долара, за придобиването на Monsanto Co., твърдят лица, запознати със случващото се.

Компанията избра да съветва конкурентната германска химическа компания BASF SE, която проучва, но досега наблюдава отстрани най-голямата вълна на консолидация в глобалната индустрия със семена и химични култури.

Заради потенциалния конфликт с клиентите Deutsche Bank не се присъедини към дузина други банки, за да се нареди на опашка в централата на Bayer в град Леверкузен, за да й бъде дадена финансираща роля. В края на краищата германската компания избра Goldman Sachs Group Inc., HSBC Holdings Plc и JPMorgan Chase & Co., които да работят с основните й консултанти - Bank of America Corp. и Credit Suisse Group AG, в осигуряването на краткорсочни кредити за 63 млрд. долара.

Пропускът идва в момент, в който главният изпълнителен директор Джон Краян се изправя пред предизвикателството да запази преднина пред своите конкуренти, докато свива инвестиционната си банка и реорганизира работната сила.

През октомври Краян промени мениджмънта и раздели поделението за ценни книжа на търговска дивизия и на бизнес отдел, ръководен от Джеф Ървин, който да съветва клиентите по покупко-продажбата на акции и облигации и по сделки по сливания и придобивания.

Отсъствието в сделката с Bayer коства на Deutsche Bank първото място в класацията на топ съветниците в Германия. Банката слезе до шеста позиция в своеобразната класация за даване на консултации по сделки само на германски компании. Позицията е най-ниската от 2012 г. насам. През 2013 г. беше на второ място, а през 2014 г. и 2015 г. банката беше лидер, сочат данни на Bloomberg.

В Западна Европа Deutsche Bank е на седма позиция в сделките по сливания и придобивания от началото на годината, което е най-ниското място от 2013 г. насам.

Позицията й бе накърнена, след като пропусна най-големите сделки в сектора на селското стопанство – тази на Bayer и Monsanto, както и на планираното придобиване на China National Chemical Corp. на швейцарския й конкурент Syngenta AG за повече от 43 млрд. долара.

Докато базираният във Франкфурт кредитор не участва в сделката на Bayer заради потенциален конфликт с базираната в Лудвигсхафен BASF, конкурентите, които работиха по сделката на ChemChina и Syngenta, измежду които Goldman Sachs, HSBC и JPMorgan, си осигуриха финансираща роля.

Дори и изключвайки трансакцията с Bayer, към 3 юни Deutsche Bank е четвърта по отпуснати кредити в Германия от началото на годината, докато през 2014 г. и 2015 г. банката бе първа.

Въпреки това Deutsche Bank финансира големи сделки в Германия през май и юни, измежду които китайската оферта за германския производител на роботи Kuka AG, продажбата на производителя на кафемашини WMF и продажбата на ключова дивизия на Bilfinger SE.

Освен това банката съветва втората най-голяма сделка в Германия от началото на годината – сливането между Deutsche Boerse AG и London Stock Exchange Group Plc.

През 2015 г. все пак Deutsche Bank консултира Bayer относно първичното публично предлагане на поделението си за пластмаса Covestro AG.

И въпреки това най-голямата сделка по сливане и придобиване в Германия за годината е голям пропуск за най-голямата й банка. Ако сделката между Bayer и Monsanto бъде осъществена, тя ще бъде втората най-голяма в историята на Германия след покупката на Daimler AG на Chrysler Corp. през 1998 г. за 43 млрд. долара, в която Deutsche Bank участва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още