IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Monsanto официално получи оферта за придобиване от Bayer

Предложението е поредната стъпка към консолидация на глобалната химическа индустрия за семена и култури

09:56 | 19.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Monsanto, най-големият производител на семена в света с пазарна стойност от 42 млрд. долара, официално съобщи, че е получил непоискана оферта за придобиване от германската Bayer. Предложението е поредната стъпка към консолидация на глобалната химическа индустрия за семена и култури, коментира Bloomberg.

Предложението е необвързващо, заяви базираната в Сейнт Луис компания в четвъртък, без да дава допълнителни финансови детайли. Управителният съвет на Monsanto разглежда офертата, консултирайки се със съветниците си, като засега не е сигурно дали ще се стигне до сделка, добави още компанията.

Сливането на Monsanto с компанията създала аспирина ще слее брандове като Roundup – най-популярния хербицид на Monsanto, и Sivanto – нов инсектицид на Bayer. Вълна от сделки вече променя химическата индустрия за семена и култури. През февруари Chinese National Chemical договори придобиването на Syngenta за около 43 млрд. долара, месеци след като Monsanto се отказа от офертата си към швейцарската компания. DuPont и Dow Chemical също планират да се слеят в сделка за 65,6 млрд. долара и да създадат ново подразделение за проучване на култури.

Ако придобиването се случи, то това ще бъде поредната стъпка към консолидация на глобалния химически сектор. През тази година се планират сделки за 84 млрд. долара, като ниските цени на културите насърчават сливанията, сочат данни, събрани от Bloomberg. С премия над пазарната стойност придобиването на Monsanto ще надмине закупуването на Syngenta от ChemChina като най-голямото придобиване на световно ниво за тази година, показват данните.

Monsanto е изправена пред срив на земеделските суровини и офертата ѝ да купи Syngenta за около 46,2 млрд. долара бе отхвърлена през миналата година. Продажбите за тримесечието, приключило през февруари, са спаднали с 13% спрямо предишната година до 4,53 млрд. долара. Цените на царевицата и соевите семена се понижават през последните три календарни години, което се отразява зле на търсенето на всичко от трактори до хербициди.

Eвентуална сделка с Bayer ще помогне на компанията да намали зависимостта си от земеделската индустрия, а Monsanto ще засили бизнеса със семена на европейския производител, един от приоритетите на германската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още