IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Syngenta отново отказва офертата от Monsanto

Швейцарската компания потърси подкрепа от основните си акционери

19:25 | 23.06.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Syngenta отново отказва офертата от Monsanto

В хода на отбранителната война срещу милиардната оферта за придобиване от страна на американския концерн Monsanto швейцарската Syngenta AG потърси подкрепа от страна на своите акционери. Швейцарската компания ще получи в следващите дни обратна връзка от своите големи акционери за офертата, заяви говорител на компанията, цитиран от Wall Street Journal.

Във вторник чрез видеоконферентна връзка президентът на борда на директорите на Syngenta Мишел Демар се обърка към акционерите и отново отказа офертата за придобиване на Monsanto. „Ние единодушно стигнахме до заключението, че предложението не е справедливо“, заяви той в публикувано в YouTube видео. „Безотговорно е да се започват преговори при сегашните условия“, смята той. 

С това обръщение Syngenta реагира на критиката на собствените си акционери. Професионалните инвеститори се оплакаха, че базираната в Базел компания отказа през последните дни да обсъди с тях офертата на американците.

В средата на април Monsanto предприе третия опит за последните четири години да придобие Syngenta и предложи за нея 45 млрд. долара. Освен това американците предлагат и допълнителна такса от 2 млрд. долара, ако придобиването се провали заради съпротива на регулаторните органи.  

Увеличение на офертата без преглед на финансовото състояние на Syngenta засега не се предвижда, предава Reuters.

Сред големите акционери на Syngenta са американски фонд, норвежкият държавен фонд и швейцарските банки UBS и Credit Suisse. Monsanto възнамерява да плати по 449 франка за акция, а в момента цената на борсата е 405 франка за ценна книга.

Според източници „сделката има очевидна стратегическа логика. Syngenta е единствената възможна цел по отношение на защитата на посевите. Не е учудващо, че Monsanto продължава да кръжи около компанията“.

Офертата се случва в момент, в който бъдещето на генно-модифицираните организми (ГМО) в Европейския съюз (ЕС) изглежда по-светло, след като промяна в законодателството отключи спрения процес на одобрение. Monsanto притежава единственият генно-модифициран продукт, одобрен за отглеждане в ЕС – модифицирана царевица.

Въпреки сходството между двете компании, сливането може да бъде оспорено от анитръстовите регулатори, основно в Северна Америка, където двете фирми вече са приемани за лидери на пазара в сектора със семена.

Според други източници германската химична компания BASF и американската нефтохимична група Dow Chemical могат също да направят оферти за цялата или част от Syngenta.

Китайската държавна компания China National Chemical Corp (ChemChina) също е друг възможен купувач заради силното си желание да засили европейското си присъствие. Syngenta обаче може и да не е склонна да отстъпи контрола на азиатския си конкурент. Засега всички компании отказват коментар.

Syngenta, която е създадена през 2000 г. след сливането на Novartis Agribusiness и Zeneca Agrochemicals, е силен конкурент и на Bayer CropScience и DuPont Pioneer.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Тия , дето мажете минуси...дайте мнение по въпроса, или така са ви казали така правите ...то мисленето е проблем !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Имаше едно видео, как унгарците горят ГМО посеви, но не мога да го намеря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Seeds of Death: Unveiling The Lies of GMO's - Full Moviehttps://***.youtube.com/watch?v=a6OxbpLwEjQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
"Syngenta е единствената възможна цел по отношение на защитата на посевите. Не е учудващо, че Monsanto продължава да кръжи около компанията. Няма спасение от тия гадове...докато не изтровят целия свят няма да се спрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още